Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008

Νους υγιής…



Αθληθείτε, κάνει καλό. Αυτό διαπίστωσαν Βρετανοί επιστήμονες ύστερα από εξετάσεις που έκαναν σε περίπου 2.400 δίδυμα αδέρφια, εκ των οποίων οι μισοί ασκούνταν συστηματικά και οι υπόλοιποι καθόλου. Στο τέλος του «πειράματος» η διαφορά μεταξύ των διδύμων αδερφών ήταν οφθαλμοφανής, αφού ο ασκούμενος έδειχνε γενετικά μέχρι και 10 χρόνια νεότερος!

Και όχι μόνον αυτό, αλλά τα μέλη που δεν ασκούνταν, επιτάχυναν τη διαδικασία της γήρανσης. Άρα λοιπόν μια μικρή δόση οποιασδήποτε μορφής άσκησης καθημερινά, είναι ικανή όχι μόνο να μας προστατέψει από επικίνδυνες ασθένειες, αλλά να μας κρατήσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα νέους!


Κι όταν μιλάμε για εξάσκηση, δεν εννοούμε απαραιτήτως πρωταθλητισμό. Όσο πιεσμένο και να είναι το πρόγραμμά μας, μπορούμε αν θέλουμε να βρούμε 90 λεπτά τρεις ή τέσσερις φορές τη βδομάδα να ασχοληθούμε με το σώμα μας. Αντί να περνάμε τις ελεύθερες ώρες μας σε καφετέριες ή στο διαδίκτυο, μπορούμε να γυμναστούμε, να περπατήσουμε, να κάνουμε λίγο ποδήλατο, που στην Ευρώπη είναι συνήθεια κ.λπ. Και μην πει κανείς, ότι δεν βρίσκει χρόνο, γιατί όπως βλέπουμε ακόμη κι πρόεδρος των ΗΠΑ ασκείται, αν και το πρόγραμμά του είναι κάτι παραπάνω από τηλεοπτικό.


Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Internal Medicine

1 σχόλιο:

http://rantar.blogspot.com είπε...

Δε νομίζω πως ο κόσμος έχει πλέον ώρα για να γυμναστεί, παρόλο που όλοι γνωρίζουν πόσο καλό κάνει στον άνθρωπο.
Η καλύτερη λύση είναι η γυμναστική στο σπίτι, αλλά και πάλι απαιτείται ο κατάλληλος χώρος.
έπειτα ας μην ξεχνάμε τις λαμογιές των γυμαστηρίων, που απομάκρυναν πολλούς αθλούμενους...