Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008

Habemus Σπίτι

Όνειρο όλων μας είναι κάποια στιγμή να αποκτήσουμε δικό μας σπίτι. Οι τάσεις των επιτοκίων τα τελευταία χρόνια ήταν τέτοιες που διευκόλυναν το δανεισμό κι έτσι επί σειρά ετών η αγορά ακινήτων ανθούσε. Το ίδιο και οι τιμές. Ένα ακίνητο διπλασίαζε σχεδόν την αξία του στη δεκαετία και ανάλογα με την περιοχή που βρισκόταν ίσως ακόμη νωρίτερα. Έτσι και σαν απλή επένδυση να το έβλεπε κανείς, τα οφέλη ήταν πολλαπλά.

Τελευταία η αγορά έχει καθίσει, όχι γιατί όλοι αγοράσαμε σπίτι, αλλά γιατί ο σύγχρονος τρόπος ζωής με τις απαιτήσεις και τα πρόσθετα έξοδα που δεν υπήρχαν δεκαπέντε χρόνια πριν, δεν επιτρέπει στους περισσότερους από εμάς να προχωρήσει σε δάνειο για τέτοια αγορά. Από την άλλη ο φόβος για την αβεβαιότητα των επιτοκίων που τα τελευταία δύο χρόνια ανέβαιναν δραματικά δημιουργούσε τη σκέψη, μήπως κάποια στιγμή ανέβουν τόσο, ώστε να μην έχουμε τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουμε στις δόσεις και το χάσουμε.

Ύστερα και από τα τελευταία γεγονότα στην αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ ο φόβος μας έχει γίνει ακόμη πιο έντονος. Σε όλους τους τομείς και τους πολιτισμούς υπάρχουν τρία στάδια: η άνθηση, η ακμή και η πτώση. Έτσι και στην αγορά ακινήτων μέχρι το 2002 είχαμε άνθηση, μέχρι πέρυσι ακμή και έκτοτε άρχισε η πτώση.

Η άνθηση μετακόμισε ανατολικότερα προς το Dubai, όπου η ανοικοδόμηση δίνει και παίρνει. Εκεί απλά δεν ξέρουν τι να κάνουν με τα χρήματά τους και τα επενδύουν. Εκείνο που μου κάνει εντύπωση είναι ότι η περιοχή, αν και πετρελαιοπαραγωγός χώρα, έφτασε μέσα σε 20 χρόνια να βασίζει το εθνικό της εισόδημα μόνο κατά 20% στο πετρέλαιο και το υπόλοιπο 80% να έρχεται από τον τουρισμό! Εμείς που!!!

Εκεί, χτίζεται το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, το Burj Dubai, από την Αμερικανική εταιρεία Skidmore, Owings and Merrill, με ύψος πάνω από 800 μέτρα και με 160-170 ορόφους, (αυτό δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη). Το σπουδαίο είναι ότι όταν ξεκίνησαν να πουλάνε τα διαμερίσματα οι μεσίτες, «ξεπούλησαν» μέσα σε 8 ώρες! Ενδεικτικά αναφέρω ότι ένα διαμέρισμα στον πύργο 700 τετραγωνικών κόστιζε περί τα 3εκ €! Τιμές Θεσσαλονίκης δηλαδή. Το κτίριο θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του έτους. Οι εργασίες πραγματοποιούνται 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες τη βδομάδα και παραδίδεται ένας όροφος κάθε εβδομάδα!!! Αυτό να το βλέπει το ΥΠΕΧΩΔΕ που με 8-ωρη εργασία, πλην εξαιρέσεων, (πέταλο Μαλλιακού κ.α.) προσπαθεί να φτιάξει εθνικές οδούς. Που να τελειώσουν τα έργα με αυτό το ρυθμό!

Στα καθ’ ημάς τώρα, αν λοιπόν έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε αγορά ακινήτου με δάνειο, καλό είναι να εξετάσουμε όλες τις προσφορές. Ποτέ να μην εμπιστευτούμε μια και μόνο τράπεζα για προσφορά. Πάντα να συγκεντρώνουμε προσφορές από όσο το δυνατόν περισσότερες. Πολύ καλή δουλειά στο θέμα αυτό κάνουν όσοι από τους ασφαλιστές διεκπεραιώνουν δάνεια. Αν λοιπόν ο ασφαλιστής μας κάνει και τέτοιες δουλειές είναι η καλύτερη πηγή ενημέρωσης. Ειδικά αν είμαστε πρωτάρηδες, μας είναι απαραίτητος, γιατί πειθόμαστε εύκολα και επομένως κινδυνεύουμε να καταντήσουμε θύματα.

Στη συνέχεια βρίσκουμε δικηγόρο, ο οποίος θα τρέξει όλη την υπόθεση, από τον έλεγχο του ακινήτου στο υποθηκοφυλακείο, θα κάνει όλα τα χαρτιά μέχρι και την υπογραφή των συμβολαίων. Θα μας κοστίσει σίγουρα, αλλά μπορεί να μας βγάλει από περιττά έξοδα, που τις περισσότερες φορές αφορούν τον ιδιοκτήτη και δεν το γνωρίζουμε, οπότε τα πληρώνουμε από άγνοια.

Αποφασίζουμε, αν θα πάρουμε σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο. Στην πρώτη περίπτωση για όλη τη διάρκεια του σταθερού η δόση παραμένει η ίδια, ενώ στη δεύτερη η δόση διαμορφώνεται ανάλογα με τη μεταβολή των επιτοκίων. Το σταθερό είναι πάντα μεγαλύτερο από το κυμαινόμενο, για να ΄χει και η τράπεζα το κεφάλι της ήσυχο και η μέγιστη διάρκειά του είναι τα 15 χρόνια. Μετά γίνεται κυμαινόμενο.

Θα πρέπει να προσέξουμε ώστε η δόση να μην υπερβαίνει το μισό του μισθού μας, γιατί υπάρχει κίνδυνος να δυσκολευτούμε στην καταβολή. Βέβαια οι περισσότεροι από εμάς υπολογίζουμε σε βοήθεια και δώρα από το στενό οικογενειακό περιβάλλον μας, αλλά αυτό δεν είναι πάντα δεδομένο.

Η διάρκεια του δανείου μπορεί να είναι μέχρι 40 χρόνια, ανάλογα με την ηλικία του δανειολήπτη. Οι τράπεζες μας θεωρούν ικανούς να πληρώνουμε δόσεις μέχρι τα 70 μας. Άρα λοιπόν ο σημερινός 40άρης μπορεί να πάρει δάνειο με μέγιστη διάρκεια 30 χρόνια.Άντε και απέκτησες σπίτι, τι κατάλαβες; Θα γίνεις παππούς και ακόμη θα πληρώνεις. Το θετικό είναι ότι το ακίνητο δεν χάνει την αξία του. Τουλάχιστον το κόστος αγοράς του θα το καλύψει σε ενδεχόμενη πώληση, όποτε κι αν αυτή συμβεί, οπότε το κέρδος μας είναι τα ενοίκια που θα πληρώναμε αν δεν το είχαμε και νοικιάζαμε. Και φυσικά νιώθουμε συνειδησιακά ήσυχοι, πως θα βρουν και κάτι οι απόγονοί μας.

1 σχόλιο:

http://rantar.blogspot.com είπε...

Τα όσα γράφετε για το Ντουμπάι, πραγματικά με άφησαν άφωνο. Ήταν πράγματα που δεν τα γνώριζα και αξίζει να τα ξέρει κάποιος. Όσο για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, πάρτε μια γεύση και από το πάρκο στην παραλίαπ ου φτιάχνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης εδώ και τρία χρόνια και δεν έχει παραδώσει ακόμα κανένα τμήμα του...