Τετάρτη 12 Μαρτίου 2008

Ακρίβεια και πάλι ακρίβεια

Τρόμαξα βλέποντας τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου, ο οποίος επίσημα ανήλθε σε 4,4% έναντι 3,9% τον Ιανουάριο, ανεπίσημα όμως ένας Θεός ξέρει που έχει φτάσει. Αιτία και πάλι τα καύσιμα, λόγω των διεθνών ανατιμήσεων που ξεπερνούν τα 108 δολάρια το βαρέλι. Σ’ αυτό το επίπεδο ο πληθωρισμός ήταν το 2002 επί Σημίτη.

Ως πληθωρισμό ορίζουμε την ποσοστιαία μεταβολή του γενικού επιπέδου τιμών μιας οικονομίας μέσα σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Δεν έχει σχέση με την ποσότητα των καταναλισκόμενων ειδών, αλλά μόνο με τη μεταβολή των τιμών τους. Αρνητικό πληθωρισμό, (αντιπληθωρισμό) κατάφερε και έχει μόνο η Ιαπωνία! Εμείς κινούμαστε σταθερά ανοδικά.

Ο Άγγλος οικονομολόγος J.M. Keynes, (Κέυνς) διατύπωσε τη θεωρία, (Κεϋνσιανισμός) σύμφωνα με την οποία το κράτος πρέπει εκτός από την οικονομία να παρεμβαίνει και στη δικαιότερη αναδιανομή του πλούτου, των πόρων και των μέσων παραγωγής, καθώς επίσης να εξασφαλίζει την κοινωνική προστασία στο πλαίσιο της οικονομίας της αγοράς υποστηρίζοντας τη συνολική ζήτηση και διαφυλάσσοντας την πλήρη απασχόληση.

Όλα αυτά θα πρέπει θεωρητικά να τα κάνει η κυβέρνηση, αλλά βλέπουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι ανίσχυρη να αντιδράσει και να λάβει μέτρα υπέρ του καταναλωτή. Αντί να μειώσει ας πούμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα για να αντισταθμίσει εν μέρει την άνοδο των τιμών, τον αύξησε στις αρχές του έτους. Άρα για ποια κοινωνική πολιτική μιλάμε και για ποιο ενδιαφέρον για την ευημερία του πολίτη.

Ο δομικός πληθωρισμός από την άλλη ανέβηκε στο 3,3% από το 2,8% τον προηγούμενο μήνα. Δομικός πληθωρισμός είναι ο πληθωρισμός που υπολογίζεται χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η επίδραση των τροφίμων και της ενέργειας. Μια μέση αύξηση σε βασικά καταναλωτικά αγαθά όπως, το πετρέλαιο θέρμανσης, η βενζίνη το ψωμί, τα λάδια και άλλα είδη διατροφής ανέβηκαν κατά μέσο όρο πάνω από 20%

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ΔΤΚ, ο οποίος μετρά το κόστος των αγαθών και υπηρεσιών που αγοράσθηκαν από έναν τυπικό καταναλωτή, ανέβηκε στο 3,5% από 3% τον Ιανουάριο, άνοδος που κυρίως αποδίδεται στη συνεχιζόμενη αύξηση του μαύρου χρυσού και έπεται συνέχεια. Αυτό είμαστε. Μια παγωνιά και μια ανατίμηση στο πετρέλαιο και φτάνουμε στο τελικό συν 20% πάνω στις τιμές που ξέραμε! Κι εμείς παλεύουμε να αντισταθμίσουμε την κατάσταση με 3 – 3,5% ετήσια αύξηση μισθών. Θα πρέπει να γίνουμε μάγοι…

Αυτά φυσικά θα έχουν αντίκτυπο και στην αγορά. Το χρήμα θα εξαφανιστεί. Δεν θα μπορούμε να καλύψουμε τίποτα πέρα από τις βασικές μας ανάγκες. Κάποιες ομάδες επαγγελματιών, όπως εστιατόρια, καφέ, μικρομάγαζα, συνοικιακά μαγαζιά θα φυτοζωούν ή θα εκλείψουν. Και τότε θα αρχίσουν οι «τόγκες», τα φέσια και η περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου πληρωμής των επιταγών. Το θετικό πάντως είναι ότι σε σχέση με το 2006, το 2007 παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των ακάλυπτων επιταγών, οι οποίες πάντως μέχρι το τέλος Νοεμβρίου έφταναν τα 900εκ. Ευρώ.

Και έχουμε και τους κυβερνώντες και τους κάθε λογής ειδικούς να βγαίνουν σαν γλάστρες στα κανάλια και να μας λένε κατάμουτρα ότι έτσι είναι και δεν γίνεται τίποτα καλύτερο. Ακούσαμε και υπουργό της κυβέρνησης να μας προτείνει να περιμένουμε να πέσουν οι τιμές στο μπρόκολο για να το φάμε, γιατί τώρα είναι εκτός εποχής. Εγώ από περιέργεια σημείωσα την τιμή του συγκεκριμένου λαχανικού και θα περιμένω το καλοκαίρι να δω πόσο θα πέσει. Είμαι σίγουρος όχι πολύ!

Πόσο ανίσχυροι είναι όλοι τους!

Από τη μια η ΗΠΑ με την καθισμένη αγορά ακινήτων, από την άλλη η αύξηση στα υγρά καύσιμα, η διεθνής οικονομική ύφεση και ο εισαγόμενος πληθωρισμός θα μας κάνουν να ζήσουμε εποχές πρωτοφανούς φτώχειας!

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αξιότιμε κύριε,

πριν από οποιαδήποτε αναφορά στις οικονομικες παρεμβασεις τις κυβέρνησης, που αφορούν και στη διαμόρφωση των τιμών, θα παρακαλούσα να ενημερωθείτε για τις δράσεις του υπουργείου Οικονομικών.

Με τιμή,
Γεώργιος Αλογοσκούφης

Ανώνυμος είπε...

xaxaxa


kalo kai ayto!!!!

Γκούσκος Διονύσιος

Ανώνυμος είπε...

Ασε ρε Γιωργακη το παιδί να εκφραστεί....

Με βαρυστομαχιά
Κωνσταντίνος Καραμανλής

ΠΑΝΟΠΤΗΣ είπε...

Οι δράσεις του Υπ.Οικ. σε συνδυασμό με το Υπ.Αν. ενισχύουν επιχειρήσεις και αυτό υπό συνθήκες! Ο δρόμος για την έγκριση μιας πρότασης είναι μακρύς και πολυέξοδος και δεν αφορά άμεσα τον μέσο πολίτη, γιατί έτσι κι αλλιώς αγωνίζεται να ζήσει, πόσο μάλλον να επενδύσει! Οι δράσεις κατά της ακρίβειας πρακτικά δεν έφεραν μέχρι τώρα αποτέλεσμα. Ενδεικτικά αναφέρω:
Γάλα: 1,44 από 1,22 πέρυσι
Μπανάνες Carefour: 0,99 - 1,29
και πολλά άλλα παραδείγματα.
Άρα κάτι δεν γίνεται σωστά, έστω κι αν υπάρχει καλή θέληση.

http://rantar.blogspot.com είπε...

Καλά όσα λέτε, αλλα λύσεις δεν προτείνετε. Οπότε ότι και να γράφουμε- όποιοι κι αν τα γράφουν- δεν έχει νόημα.
Ωραίο το άρθρο, πραγματικά τρόμαξα κι εγώ με τον πληθωρισμό, αλλά γίνεται και αλλιώς;
Εμείς φταίμε που τους ανεχόμαστε...

Ανώνυμος είπε...

tsipra oloi!!!!

einai o monos pou exei dikaiwma sth m@@@@a....

oloi oi alloi den to exoun pleon.