Τρίτη 11 Μαρτίου 2008

Ήπιες Μορφές Ενέργειας

Η λύση για τη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος είναι μπροστά στα μάτια μας. Δόξα τω Θεώ είμαστε μια χώρα πλούσια σε ηλιοφάνεια και ανέμους. Αυτά τα δύο μπορούν να δώσουν ενέργεια ικανή να καλύψει τις περισσότερες ανάγκες μας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, αν υπήρχε η δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε την ισχύ των ανέμων, θα μπορούσαμε να καλύψουμε τις ενεργειακές ανάγκες του πλανήτη κατά εκατό φορές! Η αιολική ενέργεια αποτελεί μόνο το 2% της ηλιακής ακτινοβολίας που δέχεται η γη.

Οι τεχνικές στην εκμετάλλευση αυτών των δύο μορφών ενέργειας έχει πλέον αναπτυχθεί αρκετά, ώστε να είναι συμφέρουσα μια τέτοια επένδυση. Έτσι και με τη βοήθεια των επιδοτήσεων της ΕΕ μπορούν υποψήφιοι επενδυτές να εγκαταστήσουν μια μικρή μονάδα παραγωγής, κυρίως φωτοβολταϊκών για την παραγωγή ρεύματος από τον ήλιο. Το κόστος βέβαια είναι ακόμη υπερβολικό για τους περισσότερους από μας, μιας και 1000 Watt εγκατεστημένης ισχύος κοστίζουν περίπου 5,500 Ευρώ και παράγει γύρω στα 200 Watt, ανάλογα με την τεχνολογία κατασκευής του Φ/Β.

Οι άνεμοι είναι πιο συχνοί και έντονοι στην ανατολική κυρίως Ελλάδα, γι’ αυτό κι εκεί συναντάμε τα περισσότερα αιολικά πάρκα. Βέβαια κι εδώ υπάρχουν οι αντιδράσεις των τοπικών φορέων και ο λαβύρινθος της αδειοδότησης, δύο παράγοντες άκρως αποτρεπτικοί για έναν κοινό υποψήφιο επενδυτή. Από το 2006 όμως, η αδειοδότηση έχει με νόμο απλουστευτεί και την ενέργεια που παράγεται την αγοράζει υποχρεωτικά η ΔΕΗ με τίμημα από 0,40 έως 0,50 Ευρώ/ Kwh, ανώτερο από αυτό που χρεώνει.

Λέμε, ότι μέχρι το 2015 θα πρέπει η καταναλισκόμενη ενέργεια στη χώρα μας να καλύπτεται κατά 20% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, (ΑΠΕ). Πόσο όμως θα έχει αυξηθεί η ζήτηση μέχρι τότε, αυτό μπορεί κάποιος να το υπολογίσει; Οι ήδη πεπαλαιωμένες μονάδες παραγωγής ρεύματος θα έχουν αντικατασταθεί μέχρι τότε; Η ηλεκτροπαραγωγή θα μπορέσει να ξεφύγει από το ρυπογόνο λιγνίτη και από το σχεδιαζόμενο λιθάνθρακα;
Παρακολουθούμε το θέμα με αγωνία και ευαισθησία...

1 σχόλιο:

http://rantar.blogspot.com είπε...

Τι εφόδια δίνει η κυβέρνησή μας για να προχωρήσουμε σε αυτά που λέτε; Λίγοι είναι ενήμεροι. Άρα μήπως δεν είναι καθόλου τυχαίο που για το θέμα λίγα λέγονται και γράφονται;