Πέμπτη 20 Μαρτίου 2008

Δάνεια STOP

Με οδηγία της Τράπεζας της Ελλάδος, θα πρέπει εφ’ εξής τα πιστωτικά ιδρύματα να είναι πολύ αυστηρά στα κριτήρια χορήγησης δανείων στους καταναλωτές, καθώς και οι καταναλωτές πολύ προσεκτικοί στην εκτίμηση των δυνατοτήτων αποπληρωμής. Το να πάρει κανείς δάνειο είναι πάρα πολύ εύκολο. Ποσά, μέχρι 15,000 Ευρώ εγκρίνονται χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Παρ’ όλα αυτά 5 στις 10 αιτήσεις κόβονται, είτε γιατί ο αιτών έχει ήδη άλλο δάνειο, είτε γιατί είναι μαυρισμένος στον Τειρεσία.

Στο τέλος του 2007 τα νοικοκυριά καθυστερούσαν δόσεις δανείων ύψους μισού δις Ευρώ συν άλλα 2 δις από καθυστερημένες δόσεις στεγαστικών, μας κάνουν συνολικά 2,5δις. Στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως το σύνολο του δανεισμού των Ελλήνων το 2007 σε στεγαστικά, καταναλωτικά και κάρτες, ξεπέρασε τα 14 δις Ευρώ. Δηλαδή, αν σκεφτούμε ότι ο παραγωγικός πληθυσμός της χώρας δεν ξεπερνάει με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις τα 6 εκατομμύρια, κάθε ένας μας χρεώθηκε κατά μέσο όρο περίπου 2,5 εκατομμύρια!!! Συνολικά, μόνο τα νοικοκυριά χρωστάνε περί τα 100 δις ή 45% του ΑΕΠ.

Από την άλλη έρχεται το υπουργείο οικονομικών και δίνει αυξήσεις μόλις 3% στους μισθούς του δημοσίου, τη στιγμή που ο πληθωρισμός διαπιστωμένα θα κινηθεί σε ρυθμούς άνω του 4%. Αν λοιπόν ένας δημόσιος υπάλληλος με μισθό 1,200 Ευρώ δηλώνει ετησίως εισόδημα άνω των 16,000, τότε αυτή η αύξηση θα φορολογηθεί με συντελεστή 30% που πρακτικά σημαίνει, ότι το ένα τρίτο της επιστρέφει στο κράτος και η αύξηση από 3 γίνεται 2%. Αν επί πλέον υπολογίσουμε αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, τότε χάνεται ακόμη 0,5% και η ουσιαστική αύξηση διαμορφώνεται σε 1,5%. Κι αν από αυτό αφαιρέσουμε τον πληθωρισμό, αισιόδοξα 4%, τότε η μείωση των μισθών θα είναι 2,5%. Πολύ ωραία αριθμητική γνωρίζουν στο Υπουργείο!

Με δράσεις όπως η μείωση των υψηλών φορολογικών συντελεστών το υπουργείο οικονομικών δηλώνει πως προσπαθεί να βελτιώσει το επίπεδο ζωής των πολιτών της χώρας. Ποιών πολιτών όμως, αυτών που έχουν πραγματικά ανάγκη ή των μεγάλων εισοδημάτων; Γιατί ένα εισόδημα 40,000€ μπορεί να ζήσει και με 35,000. Ένα εισόδημα 20,000 ζορίζεται όταν γίνει 17!

Προτείνω να πάρουν γρήγορα τη λίστα της τράπεζας LGT του Λιχτενστάιν, να βρουν και να φορολογήσουν όλα αυτά τα ποσά των μεγάλων Ελλήνων φοροφυγάδων, που έχουν καταθέσει εκεί και αλλού και να πάψουν να κυνηγούν εμάς, γιατί έτσι κι αλλιώς από εμάς θα πάρουν ψίχουλα! Ήδη σ’ αυτήν την κατεύθυνση ο κος Αλογοσκούφης έχει κάνει τα δέοντα στις γερμανικές υπηρεσίες για να αποκτήσει τη λίστα κι έχει αφήσει ανοικτό και το ενδεχόμενο αμοιβής.
Σύμφωνα με αναλυτές του οικονομικού τύπου, το προϊόν της παραοικονομίας ανέρχεται στο 35% του ΑΕΠ, ενώ το ΔΝΤ το εκτιμά σε 28%. Να λοιπόν τρόποι αντιμετώπισης των ελλειμμάτων. Ελέγξτε τους «μεγαλοκαρχαρίες», γιατί αυτοί ωφελούνται από απόκρυψη εισοδημάτων. Αλλά πώς να τους ελέγξετε, αφού σας κρατούν στο χέρι, χρηματοδοτώντας κόμματα ή προεκλογικό αγώνα πολιτικών;
Θα σας «πάρουν» μαζί τους, αν τολμήσετε να τους κυνηγήσετε!

1 σχόλιο:

http://rantar.blogspot.com είπε...

μπορείτε να μου εξηγήσετε όμως πως γίνεται να μας παίρνουν κάθε τρεις και λίγο και να μας ζαλίζουν τον έρωτα με δάνεια που μπορούμε να πάρουμε μέσα σε ένα λεπτό;
Δηλαδή πιο δύσκολα παίρνω δάνειο αν πάω να το αιτηθώ από την Τράπεζα και πιο εύκολα μέσω τηλεφώνου;
Θα ήθελα το σχόλιο σας γιατί το άρθρο σας με μπέρδεψε...