Τρίτη 11 Μαρτίου 2008

Υβριδικά και άλλα

Ακούμε συνεχώς ότι πρέπει να κάνουμε οικονομία στα καύσιμα, βλέπουμε τις τιμές του αργού πετρελαίου να αυξάνονται και παράλληλα να παρασύρουν την τιμή της βενζίνης προς τα πάνω, χωρίς να είμαστε σε θέση να αντιδράσουμε. Εμείς απλά αναγκαζόμαστε να σφίγγουμε κι άλλο το ζωνάρι μας, ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανατιμήσεις, περιορίζοντας άλλου είδους έξοδα.

Από την άλλη βλέπουμε ότι κεντρικά, (και εννοώ την κεντρική εξουσία) δεν γίνεται κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας. Και αυτό γιατί εκεί άλλος πληρώνει. Τελευταία οφείλουμε όμως να παραδεχτούμε ότι γίνεται προσπάθεια σε όλους τους τομείς, οι καρποί της οποίας θα φανούν πολύ αργότερα. Η μέχρι στιγμής αδιαφορία της κεντρικής διοίκησης φαίνεται καθαρά στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται και κατασκευάζονται τα έργα κοινής ωφέλειας, κυρίως οι δρόμοι, καθώς και τα δημόσια κτίρια, (θερμομόνωση, προσανατολισμός).

Εμείς όμως που πληρώνουμε άμεσα εκτός από τη σπατάλη της διοίκησης και τα δικά έξοδα, είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε περικοπές. Επειδή το αυτοκίνητο είναι τρόπος ζωής και δεν πρόκειται να το εγκαταλείψουμε, είτε γιατί είμαστε αναγκασμένοι να το χρησιμοποιούμε στη δουλεία μας, είτε γιατί τα Μ.Μ.Μ. δεν μας καλύπτουν, μπορούμε να κάνουμε οικονομία στην κατανάλωση ακολουθώντας απλά βήματα στις καθημερινές μας μετακινήσεις:
  1. Αν στα άμεσά μας σχέδια είναι η αγορά ενός αυτοκινήτου, να προτιμήσουμε υβριδικής τεχνολογίας. Αυτά είναι οχήματα που συνδυάζουν ηλεκτροκίνηση και βενζινοκίνηση μειώνοντας την κατανάλωση υγρών καυσίμων στο μισό. Η διαφορά είναι εντονότερη κυρίως στον κύκλο πόλης.
  2. Να αποφεύγουμε τις μετακινήσεις σε ώρες αιχμής, όπου είμαστε αναγκασμένοι να περιμένουμε στις ουρές αρκετή ώρα. Καλύτερα να ξεκινήσουμε μία ώρα νωρίτερα για τη δουλειά μας και να πιούμε έναν καφέ στο γραφείο πριν την έναρξη της βάρδιας, παρά να περιμένουμε στην κίνηση μία ώρα να φτάσουμε.

  3. Να κάνουμε σωστή συντήρηση στο όχημά μας, γιατί έτσι καίει την ποσότητα καυσίμου που πρέπει και αποδίδει καλύτερα.

  4. Να προσέχουμε το είδος καυσίμου που βάζουμε και το πρατήριο από όπου εφοδιαζόμαστε, γιατί υπάρχουν νοθευμένα καύσιμα στην αγορά και αν μη τι άλλο κάνουν ζημιά στον κινητήρα.

  5. Να περιορίσουμε τις περιττές μετακινήσεις, ή να τις ομαδοποιήσουμε, δηλαδή με μια μετακίνηση να κάνουμε δυο ή τρεις δραστηριότητες μαζί, π.χ. ψώνια και καφέ.
Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να σωθούμε βέβαια, αλλά θα δούμε την τσέπη μας να αδειάζει πιο αργά.

1 σχόλιο:

http://rantar.blogspot.com είπε...

Η όλη ευθύνη είναι της κυβέρνησης, που επιτρέπει την αύξηση της τιμής της βενζίνης. Καθαρά Δευτέρα και όλοι οι πρατηριούχοι αύξησαν κατά 0,01 ή 0,02 την τιμή της αμόλυβδης.
Όσο για τα υβριδικά, καλά αλλά ακριβά. Είναι τυχαίο που τα χρησιμοποιούν μόνο οι αρχηγοί των κομμάτων;