Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008

Ρύπων Συνέχεια

Η ΔΕΗ εμφανίζεται αμετακίνητη στο σχεδιασμό της εγκατάστασης τεσσάρων μονάδων παραγωγής ρεύματος από λιθάνθρακα, ισχύος 800 ΜWatt η κάθε μια. Οι κάτοικοι από την άλλη φαίνονται να μην πείθονται, και πολύ σωστά, από τις εγγυήσεις που τους δίνει η εταιρεία σχετικά με την επικινδυνότητα των εγκαταστάσεων.

Φυσικά, δεν είναι ρύπος μόνο το διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό απλά βοηθάει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και γενικά στις κλιματικές αλλαγές του πλανήτη. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΔΕΗ είπε χαριτολογώντας ή από άγνοια, ότι το CO2 το πίνουμε στα αναψυκτικά και στις μπύρες. Μ’ άλλα λόγια μας παρότρυνε να πίνουμε από αυτά τα ποτά για να συμβάλλουμε στη μείωση του αερίου!

Ο λιθάνθρακας είναι καύσιμο ποιο οικονομικό από το λιγνίτη με περίπου 5 φορές μικρότερη θερμογόνο δύναμη, και ως εκ τούτου οι μονάδες μπορούν να λειτουργούν περισσότερες ώρες σε σχέση με αντίστοιχες φυσικού αερίου για παράδειγμα, οι οποίες επειδή έχουν μεγαλύτερο κόστος, παράγουν ανάλογα με τη ζήτηση. Έτσι οι μονάδες λιθάνθρακα έχουν μεγαλύτερη οικονομική απόδοση. Πάλι λοιπόν το οικονομικό μπροστά. Το περιβάλλον πουθενά!

Εκτός όμως από την έκλυση CO2 πολύ πιο επικίνδυνα είναι τα αιωρούμενα σωματίδια, τα οξείδια του αζώτου και του θείου, καθώς και ραδιενεργά αέρια, τα οποία είναι πολύ περισσότερα από μια μονάδα παραγωγής από πυρηνική ενέργεια παρόμοιας ισχύος. Και αυτό γιατί ο λιθάνθρακας περιέχει ραδιενεργά ισότοπα, τα οποία με την καύση τους εκλύουν ραδιενεργό ουράνιο και θόριο, σύμφωνα με μελέτες στην Αμερική, καθώς και καρκινογόνες και τοξικές ουσίες, όπως το χρώμιο, το μαγγάνιο, το νικέλιο, ο υδράργυρος κ.α.

Σε όλα αυτά έχει ήδη γνωμοδοτήσει θετικά η ρυθμιστική αρχή ενέργειας γνωστή και ως ΡΑΕ, η οποία φαίνεται πως δεν έδειξε καμιά ευαισθησία σε θέματα περιβάλλοντος και μόλυνσης. Και αναρωτιέται κανείς, γιατί σταμάτησαν τα επιδοτούμενα προγράμματα που έδιναν τη δυνατότητα σε ιδιώτες να παράγουν και να πωλούν στη ΔΕΗ ρεύμα από Ήπιες Μορφές Ενέργειας; Καθαρά οικονομικοί και εδώ οι λόγοι. Τα πάντα γίνονται με γνώμονα το χρήμα λοιπόν, σε όλους τους τομείς. Δεν καίγεται κανενός καρφάκι για τις επιπτώσεις. Κι αν αυτοί που ευθύνονται για το 60% των ρύπων δεν ενδιαφέρονται, πώς μπορούν να πείσουν εμάς τους υπόλοιπους να γίνουμε οικολογικά ευσυνείδητοι;

Από τη άλλη τα εργοστάσια λιθάνθρακα θα τα στήσει η γερμανική RWE, μια από τις ποιο ρυπογόνες, όπως η ΔΕΗ άλλωστε εταιρείες ρεύματος της Ευρώπης. Είναι στη λίστα dirty thirty της Ευρώπης, με τις δύο πρώτες θέσεις να τις κατέχουν οι σταθμοί της Καρδιάς και του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης. Ο βασικότερος λόγος είναι όμως ότι η RWE έχει ήδη δύο έτοιμες μονάδες που δεν μπόρεσε να τις εγκαταστήσει πουθενά αλλού, λόγω αντιδράσεων και επέλεξε την Ελλάδα! Για τόσο τριτοκοσμικούς μας περνούν; Ή σου λένε θα τους λαδώσουμε και θα τελειώσει η δουλειά; Γι’ αυτό και η ΔΕΗ έδωσε το 51% του management στη γερμανική!

Άλλα όμως είναι τα σχέδια, τόσο των συνδικαλιστών όσο και των κατοίκων των υποψηφίων περιοχών και προς τιμήν τους, μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να τους αναστείλουν τα σχέδια.

Μπράβο παιδιά, συνεχίστε ακάθεκτοι!

1 σχόλιο:

http://rantar.blogspot.com είπε...

Με τα εργοστάσια- φονιάδες στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, τι προβλέπεται να γίνει;
Η ΔΕΗ οδηγεί τους πολίτες με μαθηματική ακρίβεια στο θάνατο...