Η υπόθεση Ζαχόπουλου έχει και τα θετικά της. Επέσπευσε την ενσωμάτωση των ειδικών λογαριασμών των υπουργείων στον κρατικό προϋπολογισμό. Τι είναι όμως αυτοί οι ειδικοί λογαριασμοί, αφού στο άκουσμα και μόνο του χαρακτηρισμού «ειδικός» το μυαλό μας πηγαίνει στο πονηρό.
Εξ ορισμού αυτοί οι λογαριασμοί σκοπό έχουν την χρηματοδότηση δράσεων για την εκπαίδευση, έρευνα, υποστήριξη σπουδαστών μετά το πέρας των σπουδών τους μέσω πρακτικής, τη δημιουργία βιβλιοθηκών – αναγνωστηρίων κλπ. Έτσι χρηματοδοτούνταν όλα τα παραπάνω, όταν εκρίνετο ότι είναι υλοποιήσιμη κάθε πρόταση ύστερα από τη σύνταξη και την υποβολή της. Τα έσοδα αντλούνταν κυρίως από το κράτος, εκτός προϋπολογισμού, αλλά προβλέπεται, όπου αυτό είναι εφικτό να διαχειρίζεται και έσοδα από παροχές υπηρεσιών, μελετών, μετρήσεων, αναλύσεων, προς τρίτους, εταιρείες ή οργανισμούς. Λίγες είναι οι περιπτώσεις όπου εταιρείες απευθύνονται σε ιδρύματα για διεξαγωγή κάποιας έρευνας. Συνήθως εφαρμόζουν κάποια λύση έτοιμη από το εξωτερικό.
Συνολικά σε όλα τα υπουργεία συναντάμε 213 ειδικούς λογαριασμούς εκ των οποίων οι 38 είναι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η διαχείριση γίνεται από επιτροπή, προεδρεύοντος συνήθως του υπουργού ή κάποιου υφυπουργού ή γενικού γραμματέα και από κάποια στελέχη, όπου αυτά προβλέπονται, τα οποία απλά συμφωνούν. Τα ποσά που ετησίως διακινούνται ανέρχονται συνολικά σε περίπου 4 δις €.
Επειδή σ’ αυτές τις περιπτώσεις ο έλεγχος είναι ανεπαρκής ή γίνεται «μεταξύ μας», είναι γνωστή από καιρό στο Υπουργείο Οικονομικών η ύπαρξη μαύρων τρυπών σε αυτά τα κονδύλια και το ‘βαλε σκοπό, προς τιμήν του, εδώ και καιρό να τους καταργήσει και να τους εντάξει στον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό φυσικά προξένησε αντιδράσεις, μιας και με αυτόν τον τρόπο κατέλυε το πελατειακό καθεστώς των εκάστοτε αρχόντων, αφού δεν θα είχαν πλέον τη δυνατότητα να εγκρίνουν με μια υπογραφή και χωρίς έλεγχο κονδύλια για έρευνα, επιδόματα σε συλλόγους κλπ, και καθυστερούσε, αλλά ύστερα από την υπόθεση Ζαχόπουλου η ανάγκη έγινε πιο επιτακτική.
Με αυτόν τον τρόπο ο κος Αλογοσκούφης είναι βέβαιος ότι θα εξοικονομήσει ετησίως περί τα 200 εκ. Ευρώ, όπως δήλωσε. Αν λοιπόν είναι σίγουρος ότι η τρύπα είναι τόσο μεγάλη, σκεφτείτε πόσο πιο μεγάλη θα είναι στην πραγματικότητα.
Θυμίζω εδώ την υπεξαίρεση 2 και πλέον δις δραχμών την περίοδο 1992-98 στο Πάντειο πανεπιστήμιο και την έκβαση της υπόθεσης, αφού ο αντιπρύτανης κος Γετίμης τρεις μήνες μετά την 16-ετή καταδίκη του αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους, αφού το δικαστήριο δέχτηκε την προσφυγή του για την αναστολή εκτέλεσης της ποινής, με το σκεπτικό ότι «η παραμονή του στη φυλακή μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στον ίδιο και την οικογένειά του». Τώρα σε ποιον κάνει καλό η παραμονή στη φυλακή, αυτό είναι άλλο θέμα. Τους έμειναν πάντως η Porsche, οι πολυτελείς χέστρες και τα μάρμαρα Διονύσου!
Κάτι τέτοιο λοιπόν προσπαθεί μελλοντικά να αποφύγει με τη νέα ρύθμιση το υπουργείο οικονομικών.
Μακάρι να πετύχει.
1 σχόλιο:
Δυστυχώς όλοι όσοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο του Παντείου αποφυλακίστηκαν. Πριν λίγες ημέρες και ο πρώην πρύτανης Αιμίλιος Μεταξόπουλος, για λόγους υγείας (το αναφέρω και στο blog μου).
Όταν τα "έπαιρναν" ήταν καλά, όταν μπήκαν φυλακή όλοι οι μακάκες αρρώστησαν! Στα α*****α μου στο φινάλε. Να το σκέφτονταν αυτό πριν πράξουν όσα έπραξαν εις βάρος του δημόσιου χρήματος και της εκπαίδευσης.
Πάντως οι ειδικοί λογαριασμοί κρύβουν πολλά σκάνδαλα και καλά θα κάνετε να τα ψάξετε λιγάκι...
Δημοσίευση σχολίου