Τρίτη 15 Απριλίου 2008

Χρωστάμε….χρωστάμε!

Κανείς δεν γνωρίζει πόσα χρωστάμε σαν κράτος, αφού κάθε τόσο δανειζόμαστε για να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας. Μια εταιρεία που δεν τα βγάζει πέρα καταφεύγει στο δανεισμό με σκοπό κάποια στιγμή από τα κέρδη να πληρώσει το δάνειο, τα κόστη και τελικά να φτάσει να έχει κέρδος. Αν δεν το πετύχει απολύει τους manager. Η Ελλάδα δεν το έχει καταφέρει ποτέ από τότε που συστάθηκε σαν ανεξάρτητο κράτος, αλλά εξακολουθεί να έχει τους ίδιους αποτυχημένους manager στο τιμόνι της. Χρωστάει συνέχεια και δανείζεται για να πληρώσει προηγούμενα χρέη. Φαίνεται ότι κανείς δεν τη διαχειρίστηκε σαν επιχείρηση. Όλοι, όσοι βρέθηκαν στο τιμόνι της χώρας, απέτυχαν παταγωδώς να τη βοηθήσουν να ανακάμψει. Ελάχιστοι ήταν οι πατριώτες και αυτοί πριν από πολλά χρόνια.

Μα είναι και οι κοινωνικές παροχές, υγεία, παιδεία, ασφάλιση, συντάξεις, όλα αυτά που πρέπει κάθε κράτος να παρέχει στους πολίτες του και φυσικά κοστίζουν. Μήπως οι πολίτες δεν προπληρώνουν για να έχουν αργότερα αυτές τις παροχές; Δεν πληρώνουμε για συντάξεις και κοινωνική ασφάλιση άμεσα από τις κρατήσεις των μισθών μας και στη συνέχεια φόρους για τα υπόλοιπα; Πού πάνε αυτά τα χρήματα;

Η κακοδιαχείριση όλων των κυβερνήσεων έφτασε τη χώρα στο σημείο να χρωστάει στο τέλος του 2007 πάνω από το 127% του ΑΕΠ. Και σε νούμερα γύρω στα 300 δις Ευρώ. Δηλαδή κάθε Έλληνας είναι χρεωμένος με το ευτελές ποσό των 30.000 Ευρώ, αν υποθέσουμε ότι ο πληθυσμός μας είναι στα 10.000.000 Δηλαδή, μια τετραμελής οικογένεια χρωστάει περί τα 120.000 Ευρώ, χρήματα τα οποία ποτέ δεν δανείστηκε!

Κι έρχεται μετά ο κος Γκαργκάνας να δώσει οδηγίες για αυτοσυγκράτηση στα νοικοκυριά σχετικά με τα δάνεια. Στους αρμόδιους να δώσει οδηγίες για να αποφεύγεται η κακοδιαχείριση και το πλιάτσικο. Το μόνο που κάνουν είναι να αυξάνουν τους φόρους, άμεσους και έμμεσους, να πουλούν δημόσιες εταιρείες και να δίνουν αυξήσεις πολύ κάτω του πληθωρισμού. Αυτό το ξέρει κι η γάτα μου. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να το κάνει κάποιος.

Και μέσα σ’ όλα αυτά έρχονται και νέες αυξήσεις μέχρι 0,5% στα επιτόκια. Οι τράπεζες φαίνεται δεν αρκούνται στην αύξηση κερδών που ξεπέρασε σε κάποιες ακόμη και το 50% και ζητάνε παραπάνω, γιατί επηρεάστηκαν από την κρίση! Βέβαια η αλήθεια είναι πως επωμίστηκαν ένα μέρος του κόστους του χρήματος το προηγούμενο καιρό με την εξέλιξη της κρίσης, τώρα όμως αποφάσισαν το κόστος αυτό να το μετακυλήσουν στους πελάτες τους.

Εμείς οι ανίσχυροι θα κληθούμε να πληρώσουμε το κόστος των παραπάνω. Και να μην ξεχάσουμε και τις αυξήσεις στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, για τις οποίες γκρίνιαζα σε παλαιότερή μου ανάρτηση, που προκάλεσε και σχόλια από το Υπουργείο Οικονομικών. Ας σχολιάσει τώρα ο κος Αλογοσκούφης. Να πούμε για τα καύσιμα, τα τρόφιμα, τα απορρυπαντικά, το ρεύμα, τι έχει μείνει που να ανέβηκε στα όρια του πληθωρισμού;

Οι εφημερίδες φωνάζουν για αυξήσεις στην Ελλάδα πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ. Γιατί εδώ να γίνονται τέτοιες αυξήσεις και στην Ευρώπη μικρότερες; Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ένας στους τέσσερις Έλληνες ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Η παραοικονομία και η αισχροκέρδεια ανθούν και τα μεγάλα εισοδήματα παραμένουν αφορολόγητα!

Κι εμείς χρωστάμε της Μιχαλούς! που λέει κι ο λαός.



4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ ....
ΑΓΑΠΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ???
ΠΛΗΡΩΣΕ ....
ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ?
ΚΩΣΤΑΚΗ ΨΗΦΙΣΕΣ ? ΠΛΗΡΩΣΕ !!!
ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΨΗΦΙΣΕΣ ? ΠΛΗΡΩΣΕ !!!
ΑΝ ΨΗΦΙΣΕΣ ΑΛΕΚΑ ... ΑΣΕ ΚΕΡΝΑΕΙ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ !!!

http://rantar.blogspot.com είπε...

Na rotiso kati?
Efoson xrostame, tote pou vriskoume xrimata kai kathe xrono daneizoume ena arketa megalo poso stin Voulgaria kai se alles Valkanikes xores? Mexri kai sta Skopia daneisame epi Simiti.

Ανώνυμος είπε...

Περνάμε τις πιο δύσκολες μέρες από άποψη ακρίβειας στη χώρα μας. Το φαινόμενο είναι γενικό, αλλά ποιος κάνει και κάτι; Μας έχουν όλοι γραμμένους!
Θα πεθαίνουμε σε λίγο από την πείνα.

Ανώνυμος είπε...

Ti exete na grapsete gia tis eksaggelies pou anakoinose o prothipourgos apo to vima tis voulis?

Poutses mple, etsi; Emeis ta spita mas ta xanoume, auto exei simasia...