Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

White nights

Εισαγωγή

Μετά τα γνωστά θέματα σχετικά με τη διαχείριση της ιστοσελίδας μου και την ανάπαυλα του Πάσχα, επιστρέφω και αυτή τη φορά φαντάζομαι χωρίς προβλήματα. Η επικαιρότητα κυριαρχείται από υποθέσεις περιέχουν τα πάντα. Από χρηματισμό πολιτικών προσώπων μέχρι οικονομικά μέτρα και εκλογές. Το σίγουρο είναι πως όσοι υπολόγιζαν σε μια μικρή εξόρμηση για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και επιθυμούν να μετάσχουν στις ευρωεκλογές, θα πρέπει να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους.

White nights

Οι λευκές νύχτες είναι ένα φυσικό φαινόμενο, κατά το οποίο στις περιοχές κοντά στους αρκτικούς κύκλους κατά την περίοδο του καλοκαιριού για το Βόρειο και του χειμώνα για το Νότιο ημισφαίριο, δεν νυχτώνει ποτέ. Οφείλεται δε στη μεταβολή της κλίσης του κάθετου άξονα της γης σε σχέση με το επίπεδο περιστροφής της γύρω απ’ τον ήλιο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα στις βόρειες περιοχές της Ρωσίας, της Ευρώπης και της Αμερικής το καλοκαίρι να μη νυχτώνει για περίπου 150 μέρες. Το αντίθετο φυσικά συμβαίνει το χειμώνα.
Το φαινόμενο αυτό ενέπνευσε το σκηνοθέτη Taylor Hackford, ο οποίος το 1985 δημιούργησε την ομώνυμη ταινία, σύμφωνα με την οποία ένας Ρώσος καλλιτέχνης, (ο χορευτής Mikhail Baryshnikov), ο οποίος είχε διαφύγει στις ΗΠΑ, συλλαμβάνεται στη Ρωσία, ύστερα από αναγκαστική προσγείωση του αεροπλάνου που τον μετέφερε στο έδαφος της χώρας. Η ταινία προβλήθηκε με επιτυχία και αν θυμάμαι καλά κέρδισε και Oscar. Για την ιστορία αναφέρω πως εκεί ακούστηκε το τραγούδι του Lionel Richie, say you say me.

Λευκή νύχτα

Αν και πρόκειται για το χρώμα της χαράς, το λευκό είναι αυτό που φοβίζει απόψε την Κυβέρνηση, καθώς τα μεσάνυχτα στη Βουλή θα παιχτεί η αναπαράσταση της ταινίας με πρωταγωνιστή τον πρώην Υπουργό Αιγαίου κύριο Παυλίδη και KGB τα υπόλοιπα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ. Οι επιτελείς του Μαξίμου έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου και τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά, για να πείσουν και τους πλέον δύσπιστους να ψηφίσουν «κατά συνείδηση», καθώς υπάρχουν πληροφορίες για κάποια λευκά. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα περάσει η πρόταση της αντιπολίτευσης και έμμεσα πρόκειται για μομφή στην Κυβέρνηση. Απόψε λοιπόν η Ολομέλεια θα κληθεί να κρίνει αν ο παραπάνω πολιτικός τα πήρε από την SAOS Ferries ή όχι. Εκείνο όμως που δεν μπορώ να εξηγήσω είναι για ποιο λόγο ο κύριος Μανούσης, (πρόεδρος της Saos Ferries), επιμένει τόσο πολύ στις κατηγορίες που εκφράζει και στα στοιχεία που παραθέτει για τον εξαναγκασμό του από την μεριά του Υπουργού σε χρηματισμό, τη στιγμή που γνωρίζει πως αν κάτι απ’ αυτά που λέει δεν ευσταθεί, τότε είναι καταδικασμένος! Δεν μπορεί λοιπόν ο άνθρωπος να είναι τρελός, μάλλον οι άλλοι προσπαθούν να τον βγάλουν. Αίσθηση επίσης μου προκάλεσε η αντιμετώπιση του θέματος από τον Υπουργό, όταν από το βήμα της Βουλής απευθυνόμενος στους συναδέλφους του βουλευτές, τόνιζε χαρακτηριστικά το αμελητέο ύψος του ποσού για το οποίο τον κατηγορούν ότι πήρε, (100,000 €), σα να τους λέει: «δεν κοιτάτε τα εκατομμύρια που τρώτε εσείς, με τα δικά μου τα εκατό ψωροχιλιάρικα ασχολείστε;»

Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει

Πολύ επίκαιρη και φιλοσοφημένη η παραπάνω παροιμία! Όσο και αν προσπαθεί το ΠΑΣΟΚ προς το αντίθετο, δεν πρόκειται να υπάρξει παραπομπή Παυλίδη, και όλα θα τελειώσουν εδώ. Μήπως κι αυτό δεν είχε κρούσματα χρηματισμού που δημοσιοποιήθηκαν, ή μήπως ξέχασαν κιόλας υποθέσεις όπως αυτή της Siemens, η οποία από το 2000 τάιζε όλα τα κόμματα της χώρας; Η εντύπωση που επικρατεί στο πανελλήνιο είναι πως λίγο-πολύ όλοι χρηματίζονται. Αυτό τουλάχιστον μας κάνουν να πιστεύουμε. Αλλιώς ας μας εξηγήσουν γιατί οι δαπάνες για οτιδήποτε στον δημόσιο τομέα είναι πολλαπλάσιες από τις αντίστοιχες στον ιδιωτικό. Που πάνε τα προϊόντα της υπερτιμολόγησης; Καλύπτουν μήπως τα κενά του προϋπολογισμού; Χρησιμοποιούνται για αποκατάσταση ζημιών από θεομηνίες; Μοιράζονται ως επιδόματα στα χαμηλά εισοδήματα; Ή μήπως γίνονται βίλλες, ταξίδια και γούστα; Εγώ είμαι πεπεισμένος για το δεύτερο, καθώς ο βίος και η πολιτεία των πολιτικών μας, καθώς και της δημόσιας διοίκησης αυτό αποδεικνύουν. Και σ’ αυτήν την περίπτωση λοιπόν, όπως και σε πολλές ακόμη στο παρελθόν και πολύ φοβούμαι και στο μέλλον δεν θα υπάρξει κανενός είδους καταδίκη, γιατί αν υπάρξει, έμμεσα αποδέχεται το πολιτικό σκηνικό το χρηματισμό. Από την άλλη μεριά όμως δεν μπορεί στους τόσους πολιτικούς που πέρασαν από αυτόν τον τόπο να μην περιλαμβάνονται και χρηματιζόμενοι. Ο τελευταίος επίσημα ήταν ο συχωρεμένος ο Κουτσόγιωργας.

Επίλογος

Η υπόθεση θα λήξει, ο πρώην Υπουργός θα βγει καθαρός κι εμείς που τον τελευταίο μήνα βομβαρδιζόμασταν από τα δελτία ειδήσεων και κάθε λογής εκπομπές για το θέμα, μέσα σε λίγες ώρες θα το έχουμε ξεχάσει. Έτσι κι αλλιώς βρέθηκε το θέμα που θα κυριαρχήσει στις ειδήσεις για τις προσεχείς εβδομάδες: «η γρίπη των χοίρων». Έπονται οι ευρωεκλογές και βλέπουμε.

Υστερόγραφο

Μην πτοείστε από την μη άμεση εμφάνιση των σχολίων σας. Η Google θέλει δεν θέλει, έστω και με καθυστέρηση θα τα δημοσιεύσει. Γράψτε μόνο αν θέλετε την ημέρα και ώρα που τα αφήνετε.

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όλα καλά ρε συ, αλλά η ταινία τι σχέση έχει με τις λευκές νύχτες; Την αναφέρεις, αλλά δεν λεσ που κολλάει η εξήγηση που δίνεις με το στόρυ...
Και άλλη φορά να δημοσιεύεις πιο συχνά κείμενά σου.
Χρήστος, της Μαρίκας ο γιος

Ανώνυμος είπε...

AGRILIA GIATI ARGISES TOSO POLU NA EMFANISTEIS? PANO POU MAS KAKOMATHAINEIS, MAS TO XALAS STO TELOS

Ανώνυμος είπε...

agrilia, meta apo toso kairo poy exoyme na se diavasoyme, vrikes me ton paylidi na asolitheis, ayto to lamogio poy kapote o axaireytos o prothypoyrgos mas ton eixe kanei kai ypoyrgo? xestoys oloys re file! asxoleisoy me kati pio oysiodes.

Ανώνυμος είπε...

4/5/09
Συγνώμη, αλλά δεν είναι παράνομο αυτό που κάνει η google? Νομίζω πως πρέπει και σαν αναγνώστες να κινηθούμε εναντίον της και να ζητήσουμε το λόγο, γιατί και τη δική μας φωνή φιμώνουν. Εκτός αν έχεις να κρύψεις τίποτα και παρακολουθούνται τα γραπτά σου, αν μέσα από αυτά περνάς μηνύματα που κάποιοι δεν θέλουν να τα βγάλεις προς τα έξω. Αλλά και πάλι γιατί;

Ανώνυμος είπε...

THA SYMFONISO ME KAPOION PARAPANO, POS KAKOS ASXOLEISAI META LAMOGIA TIS POLITIKIS.
ENA MONO THA SOY PO KAI AN THELEIS PSAKSTO:
POSA EXOYN FAEI OI VOULEYTES TIS ND KAI TOY PASOK STIN KRITI? GNORIZEIS? AN THELEIS PLIROFORIES PE MOU
vassilloudakis@yahoo.com

Ανώνυμος είπε...

Δευτέρα 5 Μαΐου 2009
Αγριλιά, με ανυπομονησία περίμενα το επόμενο άρθρο σου, καθώς τόσο καιρό ούτε φωνή, ούτε ακρόαση...
Καταρχήν ωραίος ο τίτλος σου, πάντα πολύ ψαγμένος!
Δεύτερον, κάτι πρέπει να κάνεις με την google. Αυτό είναι παράνομο που συμβαίνει.
Τρίτον, το άρθρο σου πολύ ενδιαφέρον. Απλά σε παρακαλώ, μην μας το κόβεις στο καλύτερο. Όταν επεκτείνεσαι ακόμα περισσότερο στο θέμα, τόσο καλύτερα μας ενημερώνεις.
Τέλος, βάζε πιο συχνά άρθρα σου. Μην ξεχνάς αυτούς που σε διαβάζουν.

Ανώνυμος είπε...

Agrilia, ean epalitheyteis simera, ti na po, tha eisai foveros!
exeis dikio se osa grafeis alla tha symfoniso ki ego oti to teleytaio kairo xathikes.
xairomaste idiaitera otan diavazoyme dynamika grapta san ta dika soy.
rantar

Ανώνυμος είπε...

distixos oi alites stin Ellada einai polloi. tha eisai sostos file an tous xemprostiaseis olous.
kata kairous se diavazo kai vlepo pos tous ta xoneis oraia. sunexise kai min kolas.
Stefanos, Kavala
04/05/09

Ανώνυμος είπε...

FILE, MIPOS NA DIORGANOSEIS KAMIA OMILIA ME OLA OSA GRAFEIS KAI NA MAS KALESEIS OLOUS GIA NA SE GNORISOUME KAI NA AS GNORISEIS?
THA EINAI POLU KALITERA APO TIN APROSOPIA TIS GOOGLE.
CHRISTOS PELEKATOS
ATHINA
4/5/2009

Ανώνυμος είπε...

Ωραία όσα γράφεις, αλλα ποιο το νόημα; Θα αλλάξει κάτι; Θα ήθελα να δω κι εγώ πιο ενδιαφέροντα θέματα από εσένα.
4/5/09

Ανώνυμος είπε...

poso dikio eixes gia ton paylidi re agrilia, alla kai pali, ti na ekane i nd? diaforetika eprepe na pame se ekloges. les na itan kalutera. ego ton giorgaki den ton thelo katholou!

Ανώνυμος είπε...

AGRILIA I SAPILA PARMENEI SAPILA. TA ELEGES KAI PALIOTERA. DIKAIONESAI KATHE MERA.
GIA AYTO SE PARAKOLOYTHEI I GOOGLE.
SYNEXISE RE AGRILIA ETSI!

Ανώνυμος είπε...

Αγριλιά, η google πρέπει να καθυστερεί και να δείχνει πόσοι επισκέπτονται το blog σου.
Γιατί προσπάθησα να μπω κι από άλλους υπολογστές στο blog σου, αλλα δεν ανέβαινε η επισκεψιμότητά σου. Ανέβηκε μετά από 5 ώρες! Το λέω με σιγουριά, γιατί το παρατήρησα!
Πως το επιτρέπεις; Αλλα και να ασχοληθείς θα έχει νόημα; Όχι. Εξάλλου ξέρεις πολύ καλά πόσοι σε διαβάζουμε και ενημερωνόμαστε από εσένα.

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=1jByfWOLmjo&eurl=http%3A%2F%2Ftroktiko%2Eblogspot%2Ecom%2F2009%2F05%2Fblog%2Dpost%5F9170%2Ehtml&feature=player_embedded

Agrilia, afieromeno se sena!
Kai o noon noeito!!!
Filia agrilia moy!

Ανώνυμος είπε...

Paidia ti oraio kai aisiodoxo videakia!
Na'nai kala opoios to evale.
Agrilia, telika exeis pollous pou se agapane- kai se parakoloythane!!!
Maria Nika

Ανώνυμος είπε...

Φοβερό το άρθρο, φοβερό και το βιντεάκι, και όντως με πολλά μηνύματα, αλλά μάλλον λίγοι το κατάλαβαν...
Χρήστος Καρκαμελης
Θεσσαλονίκη-Πεύκα
5/5/09

Ανώνυμος είπε...

Όσο παγερά αδιάφορο με άφησε το σκάνδαλο Παυλίδη, τόσο με ενθουσίασε το σκεπτικό του κυρίου ή κυρίας που αποφάσισε να βάλει το βίντεο με τον σκίουρο στα σχόλια των αναγνωστών. Άραγε πόσοι κατάλαβαν το νόημα του; Εσείς, αγαπητέ είμαι σίγουρος πως εννοήσατε τα όσα πρεσβεύει με τόση χάρη, πραγματικά.
Η αισιόδοξη νότα μέσα εις την βρωμιά την οποία ζούμε καθημερινώς.
Κάθε μέρα τα γραπτά σας σάς δικαιώνουν. Αν ανατρέξετε σε όσα έχετε γράψει εις το παρελθόν, θα δείτε πως πολλά σήμερα ξεδιπλώνονται μπροστά μας.
Ας είμαστε εμείς τα σκιουράκι, αγαπητέ και ας αφήσουμε τους άλλους να παριστάνουν τους ανθρώπους.
Με βαθύτατη εκτίμηση,
Ιωαν. Τσεκ.

Ανώνυμος είπε...

PAIDIA, AYTON TON IOAN.TSEK GIATI DEN MPORO NA TON KATALAVO POTE?
TO ROLO VARAEI?
POLU SOFISTIKE TON KOVO KAI TA PAIRNO STIN KRANA!