Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Στο μάτι της λογοκρισίας

Αγαπητοί αναγνώστες.

Για ακόμη μια φορά διαπιστώνω σημαντική καθυστέρηση στην εμφάνιση των σχολίων σας. Το είχατε επισημάνει κι εσείς παλαιότερα, ποτέ όμως δεν ήταν τόσο οφθαλμοφανής και προκλητική. Η τελευταία ανάρτηση, (στα απόνερα της κρίσης) εμφανίστηκε την Πέμπτη 26 Μαρτίου και ενώ μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα υπήρχαν πάνω από 800 επισκέπτες δεν εμφανίστηκε κανένα σχόλιο, πράγμα θεωρητικά αδύνατον! Τα πρώτα σχόλια κοινοποιήθηκαν τη Δευτέρα 30 Μαρτίου, (τέσσερις μέρες αργότερα) και ω του θαύματος όλα μαζί μέσα σε 30 λεπτά! Προφανώς όσοι γράψατε κάποιο σχόλιο αναρωτηθήκατε τι απέγινε! Για άλλη μια φορά τονίζω πως δεν έχω τη δυνατότητα να δω ή να διαγράψω κάποιο σχόλιο προτού αυτό δημοσιευτεί. Έχω δεσμευτεί όμως να διαγράφω κάθε σχόλιο το οποίο θα προσβάλει, ή θα έχει απρεπή διατύπωση, αλλά και πάλι θα έχει προηγηθεί η δημοσίευσή του και θα έχει μείνει για λίγο στον αέρα, μέχρι να το δω κι εγώ.

Δεν είμαι αφελής και δεν ανήκω σ’ αυτούς που νομίζουν πως η με οποιονδήποτε τρόπο επικοινωνία μέσω Η-Υ περνάει απαρατήρητη. Αντίθετα θεωρώ πως τα πάντα περνούν απ’ το κόσκινο της λογοκρισίας και αξιολογούνται κατά περίπτωσιν. Έτσι λοιπόν και η υποφαινόμενη ελευθερία διατύπωσης της σκέψης του καθενός μας μέσω των blog περνάει από τις συμπληγάδες της λογοκρισίας, με εκτελεστές τους προγραμματιστές της google που τα φιλοξενεί και εντολείς τα συμφέροντα που εκπροσωπεί. Κάτι τέτοιο λοιπόν συνέβη και στο συγκεκριμένο θέμα μου, με την προσπάθεια να περιορίζεται στην υποβάθμιση της σπουδαιότητάς του, καθυστερώντας την εμφάνιση των σχολίων, με τη λογική πως ένα θέμα με πολλά σχόλια κεντρίζει το ενδιαφέρον, ενώ στην αντίθετη περίπτωση περνάει απαρατήρητο. Τη δυνατότητα όμως αυτήν την έχουν μόνον οι προγραμματιστές της google, αφού κρατούν και το καρπούζι και το μαχαίρι.

Παροτρύνω λοιπόν όλους εσάς που αφήνετε κάποιο σχόλιο, στο τέλος να αναφέρετε την ημερομηνία και την ώρα που προσπαθήσατε να το στείλετε, ώστε η όποια καθυστέρηση να συγκεκριμενοποιείται και οι λογοκριτές της google να έχουν έναν ακόμη λόγο να την μειώσουν, γιατί διαφορετικά κινδυνεύουν με γενική κατακραυγή. Εκείνο που δεν μπορώ να δικαιολογήσω είναι γιατί ενοχλούνται από τα δικά μου γραφόμενα, τα οποία στο κάτω - κάτω είναι αποκύημα δημοσιευμάτων και λογικής – συνδυαστικής σκέψης, τη στιγμή που άλλα blog στρέφονται ευθέως κατά προσώπων και καταστάσεων και σε εντονότερο μάλιστα βαθμό. Μήπως επειδή τα περισσότερα απ’ αυτά τα blog είναι κατευθυνόμενα και εξυπηρετούν συγκεκριμένους σκοπούς;

Για τους κύριους λογοκριτές της google.

Περιμένω μια επίσημη τοποθέτηση από κάποιον υπεύθυνο στο ελληνικό τμήμα της εταιρείας πάνω στο θέμα και μια πειστική αιτιολόγηση για τη δυσλειτουργία στην ιστοσελίδα μου. Επίσης θα περιμένω να ακούσω από πού προέρχεται η εντολή καθυστέρησης, γιατί προφανώς δεν είναι οι ίδιοι αρμόδιοι να κρίνουν τι και πότε θα δημοσιευτεί, αλλά αναφέρουν στους ανωτέρους τους κι εκείνοι τους καθοδηγούν. Ευτυχώς που έστω και με καθυστέρηση εμφανίζονται τελικά τα σχόλια. Η αποστολή σας να υποβαθμίσετε την αξία των γραφομένων μου έχει εν μέρει επιτύχει. Δυστυχώς όμως για σας, πάντα θα υπάρχουν ανήσυχα μυαλά που αναζητούν μια εναλλακτική ενημέρωση σε βασικά θέματα της καθημερινότητας, διατυπωμένα σε γλώσσα που μπορεί άνετα να καταλάβουν, χωρίς φαρισαϊσμούς και ευχολόγια, γι’ αυτό να είστε σίγουροι πως όσα εμπόδια κι αν παρεμβάλλετε εγώ με το δικό μου τρόπο όποτε μπορώ θα σχολιάζω τα θέματα της επικαιρότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: