Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

Euro 2008

Χάθηκε το όνειρο

Όλοι μας τρέφαμε την ελπίδα πως η Εθνική μας θα μπορούσε να διακριθεί και πάλι στη φετινή διοργάνωση του Euro, με δεδομένο τις προ τετραετίας κορυφαίες εμφανίσεις της. Δυστυχώς τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καθόλου ευνοϊκά για μας, αν και είχαμε πολλές ευκαιρίες να πετύχουμε έστω μια νίκη. Πιστεύω πως κανείς μας δεν περίμενε να ξαναπάρουμε το κύπελλο, απλά ευελπιστούσαμε σε μια αξιοπρεπή εμφάνιση, αντίστοιχη αυτής του 2004, με κάποια θέση στην οκτάδα. Εγώ τουλάχιστον σαν fan της εθνικής αυτό περίμενα. Μπορώ να πω πως στεναχωρήθηκα από την έκβαση του αποτελέσματος, αλλά δεν καταλογίζω ευθύνες σε κανέναν, γιατί είμαι σίγουρος πως ολόκληρη η αποστολή μας στην Αυστρία σκοπό της είχε το καλύτερο. Αυτό μπορέσαμε αυτό κάναμε. Δεν φταίει ούτε ο προπονητής, ο οποίος είναι από τους κορυφαίους στην Ευρώπη, ούτε οι ποδοσφαιριστές μας, οι οποίοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Ήταν συνδυασμός των μεγάλων προσδοκιών και της σιγουριάς μας από το 2004 και ενός άτυχου στρατηγικού σχεδιασμού των ιθυνόντων της ομάδας, (εννοώ αυτούς που βρίσκονται πάνω από προπονητή και παίκτες).

Ο τελευταίος αγώνας, αυτός της τιμής πρόκειται να γίνει αύριο το βράδυ κόντρα στην Ισπανία, η οποία ομολογουμένως έχει πολύ καλή τεχνική και πηγαίνει πολύ καλά. Αν και εδώ χάσουμε, τότε φεύγουμε από τη διοργάνωση χωρίς καμιά νίκη. Είναι λίγο οξύμωρο για την πριν από 4 χρόνια πρωταθλήτρια Ευρώπης, τώρα να φεύγει από τη διοργάνωση, χωρίς ούτε μια νίκη, έτσι για την τιμή των όπλων. Εγώ προσωπικά σαν οπαδός και σαν φίλαθλος, δεν μπορώ να πω ένα απλό δεν πειράζει, ούτε και να ρίξω το φταίξιμο στην ατυχία. Νομίζω πως πήραμε ό,τι αξίζαμε, και αυτό που αξίζαμε ήταν δυστυχώς ο πάτος! Ακούω τους διεθνείς μας να παραπονιούνται για την κριτική που τους γίνεται στις διάφορες δηλώσεις ειδικών και μη, αλλά κανένας δεν αναφέρει το γεγονός ότι δεν παίξαμε τόσο καλά, ώστε να προκριθούμε. Τους απαντώ, πως εφ’ όσον είναι δημόσια πρόσωπα θα πρέπει να μάθουν να ζουν με την κριτική, όπως έζησαν με τις τιμές όταν πολίτες και πολιτεία τους αποθεώναμε το 2004! Τότε κανέναν δεν πείραξε η κριτική γιατί ήταν ευνοϊκή, τώρα που πονάει ενοχλεί! «Δεν ήμασταν τυχεροί» δήλωσαν κάποιοι παίκτες. Τι θα πει δεν ήμασταν τυχεροί. Lotto είναι το Euro; Επαγγελματίες είσαστε και ένας επαγγελματίας δεν βασίζεται ποτέ στην τύχη, αλλά πρωτίστως στις ικανότητές του.

UEFA, Union of European Football Associations

H ένωση των ευρωπαϊκών συνδέσμων ποδοσφαίρου είναι το διοικητικό και ελεγκτικό σώμα για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Έχει την ευθύνη της διοργάνωσης αγώνων σε ολόκληρη την Ευρώπη και κανονίζει τα χρήματα των επάθλων και τα δικαιώματα από όλες τις διοργανώσεις. Είναι η πλουσιότερη και από τις έξι παγκόσμιες ηπειρωτικές ενώσεις και διαθέτει τα μεγαλύτερα κεφάλαια. Δεν είναι τυχαίο ότι από τις 20 καλύτερες ομάδες του κόσμου οι 14 είναι μέλη της. Και επειδή αποτελεί τόσο μεγάλο σωματείο πολλές ομάδες εκτός Ευρώπης, όπως η Αρμενία, η Τουρκία, το Ισραήλ κ.ά. επιθυμούν να είναι μέλη του.

Η ΟΥΕΦΑ ιδρύθηκε στις 15 Ιουνίου 1954 στην πόλη Βασιλεία της Ελβετίας και αποτελείτο από 25 εθνικές ομάδες. Έδρα της ορίστηκε το Παρίσι έως το 1959 που μετακινήθηκε στην Βέρνη της Γερμανίας. Από το 1995 το διοικητικό της κέντρο επέστρεψε πάλι στην Ελβετία. Σήμερα αριθμεί 53 μέλη και πρόεδρός της είναι ο Michel Platini.

Αναλυτικά τα μέλη της ΟΥΕΦΑ είναι τα παρακάτω:
Αλβανία, Ανδόρα, Αρμενία, Αυστρία, Αζερμπαϊτζάν, , Βέλγιο, Βοσνία, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Αγγλία, Εσθονία, Γαλλία, Γεωργία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Β. Ιρλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καζακστάν, Λετονία, Λευκορωσία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, νήσοι Φαρόε, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουκρανία, Ουαλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σαν Μαρίνο, Σκωτία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τουρκία, Φινλανδία και ΦΥΡΟΜ.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σε βρίσκο αψογο ος προς το σχολιασμό σου, για το Euro.
Οι τιμές έγιναν βρισιες. Τι πηραζει ομως τους διεθνεις μας; Και λιγι κριτικη δεν βλαπτη.

Ανώνυμος είπε...

Eimai xronia podosfarofilos, alla pote den iksera ti simainei uefa. Euxaristo gia tin pliri enimerosi.
Nikos Th.

Ανώνυμος είπε...

Καλά ρε κάφροι, δεν ντρέπεστε και οι τρεις σας, που τώρα κατηγορείτε την Εθνική; Το 2004 όλο επαίνους ήσασταν. άντε ρε ξεφτίλες.

Ανώνυμος είπε...

Sugnomi, alla tora katigoreitai i epaineitai tin Ethiki mas? Den exo katalavei...

Ανώνυμος είπε...

Mou fainetai pos to kupello tou 2004 tha meinei os i pio glukia anaminsi tis ethnikis mas omadas.
Sugxaritiria se ekeina ta paidia, sugxaritiria ston Rexagel.

Ανώνυμος είπε...

Aparadekti i emfanisi tis Ethnikis...
Ostoso den rixno kanena ftaiksimo ston Rexagel pou pire mia omada apo to miden kai tin eftase stin korifi. Asxeta an ksanapatose...

Ανώνυμος είπε...

Stoxeumeni kritiki, apsogo metro logou kai noima me paron kai mellon.
mpravo agrilia.