Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Ο διασυρμός της χώρας

Πέταξε το πουλί….

Στο μεγαλύτερο φιάσκο όλων των εποχών τείνει να εξελιχθεί η πρόσφατη απόδραση Παλαιοκώστα – Ριζάι με τον ίδιον ακριβώς τρόπο για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια! Το έπραξαν τον Ιούνιο του 2006 και όλοι τότε μείναμε έκπληκτοι, το επανέλαβαν και τώρα με τη μόνη διαφορά ότι δεν πρωτοτύπησαν. Στη χώρα μας έχουν γίνει οι δύο από τις 25 αποδράσεις παγκοσμίως που έχουν πραγματοποιηθεί με ελικόπτερο,. Πώς να μη γίνουμε λοιπόν ρεζίλι και πώς να μην μας περιπαίζουν τα διεθνή ΜΜΕ. Επέλεξαν λοιπόν οι δραπέτες τον ίδιο ασφαλή τρόπο εξόδου, χωρίς να χρειαστεί να περάσουν από ελέγχους και πύλες. Διάλεξαν να είναι Κυριακή, για να μην είναι οι αξιωματικοί μέσα, ώστε να χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να ενημερωθούν και να επέμβουν.
Είναι παραπάνω από βέβαιο πως κάποιοι ήταν ήδη ενήμεροι, ή έστω το υποψιαζόντουσαν, είτε από διάφορα δημοσιεύματα, είτε από λεγόμενα των ίδιων των κρατουμένων, αλλά δεν έδωσαν τη δέουσα σημασία, γιατί μάλλον τους φάνηκε αδύνατον, ή γιατί πήραν το «φακελάκι» τους και την έκαναν γαργάρα. Δεν εξηγείται αλλιώς πως επί πέντε λεπτά που το ελικόπτερο υπερίπτατο των φυλακών, (τόσο διαρκούν τα σχετικά βίντεο), για να παραλάβει τους «επιβάτες», δεν βρέθηκε κάποιος φρουρός να ειδοποιήσει για ενισχύσεις ή να ανοίξει πυρ για να το αναγκάσει να προσγειωθεί. Ένας μόνο φρουρός το έπραξε και αυτοτραυματίστηκε, όχι γιατί δεν ήξερε πως δουλεύει το όπλο του, αλλά για να δώσει χρόνο στους δραπέτες να κινηθούν. Είναι ο ίδιος ο αστυνομικός, (σύμφωνα με ρ/δ ρεπορτάζ), που είχε ανακατευτεί παλαιότερα σε υπόθεση του Στεφανάκου, (του αρχινονού της νύχτας όπως τον αποκαλούν), προκαλώντας εντυπώσεις και στη συνέχεια μετετάχθη στις φυλακές. Η θεά τύχη ήταν επίσης με το μέρος των φυγάδων εκείνη τη μέρα, αφού τη στιγμή της απόδρασης δεν έτυχε να πετάει κανένα από τα 5 ελικόπτερα της αστυνομίας πάνω από την Αθήνα, πράγμα επίσης παράξενο για ημέρα Κυριακή. Ο χρόνος που χρειαζόταν για να ξεκινήσει ένα από τα ελικόπτερα επιφυλακής ήταν περίπου 6 λεπτά, όσος δηλαδή χρειάστηκε αυτό των δραπετών να φτάσει στο Καπανδρίτι και από κει να διαφύγουν με άλλο μέσο. Η συνέχεια γνωστή. Η μισή αστυνομική δύναμη κινητοποιήθηκε για να τους εντοπίσει και θα τους ψάχνουν απ’ ότι φαίνεται για πολύ, γιατί δε νομίζω πως επιθυμούν να επιστρέψουν.

…πάει στη στεριά την αντικρινή

Δεν ξέρω αν πέρασαν στη στεριά την αντικρινή που λέει και το τραγούδι του Γιάννη Βογιατζή, την Εύβοια, γιατί ενδεχομένως θα ήταν πιο εύκολη η διαφυγή τους προς τα βόρεια του νησιού και μετά με σκάφος προς Θεσσαλία και μην τους είδατε, ή αν η ομάδα χωρίστηκε. Πάντως προς τα κει δεν φαίνεται να τους αναζητούν. Ότι και αν έκαναν τα κατάφεραν μια χαρά και παραμένουν ασύλληπτοι μέχρι σήμερα, ενώ οι διοικούντες ψάχνουν να βρουν πώς την πάτησαν έτσι. Εμείς είδαμε την παραίτηση του διευθυντή των φυλακών και την αντικατάστασή του από αυτόν που ήταν διευθυντής το 2006 κατά την πρώτη απόδραση! Ακούσαμε μεταξύ άλλων και μέτρα για τον έλεγχο του βίου και της πολιτείας των σωφρονιστικών υπαλλήλων, μπας και βρουν ποιοι τα πήραν! Αλλά και να τα πήραν, σάμπως θα γίνει τίποτα; Μήπως θα χάσουν τις δουλειές τους; Ίσως κάποια δυσμενή μετάθεση και αυτό είναι όλο, ή το πολύ – πολύ να δικαστούν με αναστολή και να κλείσει εκεί η υπόθεση. Ο πιλότος μάλλον θα αθωωθεί, όπως έγινε και παλιά, αφού το άλλοθι της απειλής όπλου είναι σημαντικότατο! Ως και ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα και παρότρυνε όλες τις πλευρές να εντείνουν τις προσπάθειες για τη σύλληψή των φυγάδων και διεμήνυσε πως θα χυθεί άπλετο φως στο θέμα της διαφθοράς. Ίσως εννοεί το ίδιο φως που χύθηκε και στις εφορίες, στα τελωνεία, στις πολεοδομίες, στα νοσοκομεία και γενικά στη δημόσια διοίκηση και τυφλωθήκαμε όλοι. Τόσο που δεν βλέπουμε τη διαφθορά πια!
Για τη δημιουργία εντυπώσεων στην συνέχεια βγήκε ο ίδιος ο Υπουργός δικαιοσύνης και δήλωσε πως θα τιμωρηθούν αυστηρά οι ένοχοι, δείχνοντας έμμεσα τους πέντε συλληφθέντες ως υπεύθυνους και προεξοφλώντας το αποτέλεσμα της δίκης, κάτι που προφανώς δεν είναι αρμοδιότητα δική του, αλλά των δικαστικών αρχών. Ο Αναστάσιος Παπαληγούρας, Υπουργός δικαιοσύνης κατά την πρώτη απόδραση, είχε ανακοινώσει μέτρα που θα μετέτρεπαν τον Κορυδαλλό σε «απόρθητο φρούριο», (Ελληνικό Αλκατράζ), όπως χαρακτηριστικά δήλωνε. Αντί αυτών τοποθετήθηκε συρματόπλεγμα στην ταράτσα για να μην υπάρχει πρόσβαση από αέρος και για να μην κάνουν φωλιές οι γλάροι, γι’ αυτό και στην τωρινή απόδραση θεωρήθηκε απαραίτητη η χρήση ανεμόσκαλας. Το σωφρονιστικό σύστημα στη χώρα μας δυστυχώς πάσχει και κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να ασχοληθεί σοβαρά. Άπαντες περιορίζονται σε δηλώσεις και εντυπωσιασμούς, χάνουν την ουσία, με αποτέλεσμα οι φυλακές από σωφρονιστικά καταστήματα να έχουν μετατραπεί σε κολαστήρια!

Σεκταρισμός

Σεκταριστές ονομάζονται οι αδιάλλακτοι, φανατισμένοι και στενόμυαλοι οπαδοί θρησκευτικών ή πολιτικών δοξασιών. Με αυτόν τον επιθετικό προσδιορισμό εμφανίστηκε η καινούργια τρομοκρατική οργάνωση στη χώρα μας, (Σέχτα επαναστατών), μάλλον για να συμπληρώσει το κενό που δημιουργήθηκε από την αδράνεια του ΕΛΑ και τη σύλληψη στελεχών της 17Ν. Το καινούργιο στην υπόθεση και το πρωτότυπο θα έλεγα, είναι πως η εν λόγω οργάνωση στρέφεται κυρίως κατά των δημοσιογράφων απειλώντας τους ανοιχτά, κάτι που μέχρι τώρα καμιά άλλη δεν το έκανε. Εκείνο βέβαια που δεν γνωρίζουμε είναι κατά πόσο κινείται από την αγανάκτησή της για τα τεκταινόμενα στο χώρο της δημοσιογραφίας και κατ’ επέκτασιν της αντικειμενικής ή όχι ενημέρωσης, ή επιδιώκει να «συνετίσει» κάποιους δημοσιογράφους, κι εννοώ μεγαλοδημοσιογράφους, διαμηνύοντας πως αν βγουν απ’ το μαντρί θα τους φάει ο λύκος… Ειδικά σ’ αυτό το επάγγελμα δεν χωρούν παλληκαριές. Άκουσα μάλιστα σε πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή δημοσιογράφο να εκφράζει ανοιχτά το φόβο του, να θεωρεί εαυτόν πιθανό στόχο και να κλαίγεται πως είναι απροστάτευτος. Ή έχει λερωμένη τη φωλιά του ή είναι φοβητσιάρης!
Η αντιδικία με την 4η εξουσία φαίνεται να δημιουργείται από τα γεννοφάσκια της ελεύθερης ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, (1989), αφού μέχρι τότε τα σημαντικά γεγονότα σερβίρονταν φιλτραρισμένα κατά το δοκούν από την εκάστοτε κυβέρνηση. Ποιοι είναι αυτοί λοιπόν και γιατί εμφανίστηκαν τώρα, είκοσι χρόνια μετά; Γιατί δεν απειλούσαν τους δημοσιογράφους, αφού πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα, που μονοπωλούν τα πάνελ των ειδήσεων και τις στήλες των μεγάλων εφημερίδων τόσα χρόνια τώρα; Τι μήνυμα θέλουν να στείλουν; Από πού γνωρίζουν όλα αυτά που αναφέρουν σχετικά με τους δημοσιογράφους; Πρόκειται για πληροφορίες ή εικασίες; Πάντως αν διαβάσει κανείς προσεκτικά το ύφος και τη γραφή της προκήρυξης, διαπιστώνει πως έχει γραφτεί από άνθρωπο των γραμμάτων. Λίγοι είναι αυτοί που θα σκεφτόντουσαν το όνομα Σέχτα ας πούμε. Πολλά από αυτά που αναφέρει η προκήρυξη είναι πασίγνωστα, σχετικά με το ρόλο που παίζουν οι δημοσιογράφοι και τις σχέσεις καναλαρχών – εξουσίας. Για εκείνους που δεν μας αναφέρουν τίποτα είναι γι’ αυτούς που οι καναλάρχες έχουν πάνω από το κεφάλι τους, οι οποίοι και βρίσκονται άνωθεν κάθε εξουσίας. Ας μας πουν αν ξέρουν, ή αν μπορούν, για να μάθουμε κι εμείς τι ρόλο παίζουν όλοι αυτοί, αφού βλέπουμε πως όταν θελήσουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους, τότε την εξουσία την γραφούν στα παλιά τους τα παπούτσια. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που πολύ εύκολα αλλάζει χρώμα κάποιο ΜΜΕ. Την εξουσία τη βυζαίνουν όλοι κατά περίπτωση για να βγάλουν τα έξοδά τους, γιατί κακά τα ψέματα, χρειάζονται και το χρήμα!

Προειδοποίηση ή απειλή;

Προσωπικά θεωρώ πως τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Η νέα οργάνωση χρειάστηκε διαφήμιση, ώστε να γίνει γνωστή η δράση της στους πάντες, γι’ αυτό και εκτέλεσε απανωτά κτυπήματα σε στόχους, που υπό κανονικές συνθήκες είναι δύσκολοι. Δεν μπαίνει κανείς εύκολα ας πούμε από την κεντρική είσοδο μιας τράπεζας με αυτοκίνητο γεμάτο εκρηκτικά, χωρίς να καταγραφεί η κίνηση αυτή από κάμερες ή κάποιον φύλακα. Υπάρχει λοιπόν συντονισμός των ενεργειών με ταυτόχρονη αξιολόγηση πληροφοριών σχετικά με τους υποψήφιους στόχους, καθώς και προσωπικό με εμπειρία και κότσια. Δεν πρόκειται απλώς για «τρελαμένα παιδιά» όπως ατυχώς διάβασα στον τύπο. Πίσω από τους τολμηρούς εκτελεστές υπάρχουν οι αδίστακτοι εντολοδότες.
Η εμφάνιση της εν λόγω οργάνωσης σε αυτή τη χρονική στιγμή ίσως έχει δύο πτυχές: την προειδοποίηση κάποιων δημοσιογράφων, οι οποίοι σήκωσαν παντιέρα, να τηρούν αυστηρά αυτά που τους υπαγορεύουν σε ότι αφορά την περιγραφή γεγονότων που επηρεάζουν την κοινή γνώμη, με ξεκάθαρο το μήνυμα του «αποκεφαλισμού» όποιου παρεκτραπεί, ή την ανοιχτή πρόκληση στην εξουσία. Μένει λοιπόν να δούμε μέχρι πού θα φτάσουν αυτές οι απειλές. Αν κινηθούν γενικά εναντίον των ΜΜΕ και όχι επιλεκτικά, τότε αυτό πάλι κάτι σημαίνει. Πάντως αν ήθελαν να μιλήσουν για κατευθυνόμενη δημοσιογραφία με υπαγορευμένα κείμενα και ρεπορτάζ, θα έπρεπε να αναφερθούν στα κρατικά ΜΜΕ, για τα οποία πουθενά δεν γίνεται λόγος. Εκείνο που φαίνεται να ενοχλεί ιδιαίτερα την οργάνωση είναι τα γεγονότα της ελεύθερης ραδιοφωνίας και τηλεόρασης. Της κρατικής από την εποχή του ΕΙΡΤ και της ΥΕΝΕΔ δεν τους προβληματίζουν; Τους πρώτους που θα έπρεπε να κατηγορήσουν για παραπληροφόρηση, αφού κάνουν αναφορά στο παρελθόν είναι αυτούς.

Δεν θυμάμαι ποτέ μέχρι τώρα να πείραξε κάποιος αυτή την κατά τ’ άλλα συμπαθή τάξη των δημοσιογράφων. Ακόμη και στο ασφαλιστικό εξαιρέθηκε, προκαλώντας βέβαια την κοινή γνώμη και το ταμείο της παρέμεινε ανεξάρτητο. Να λοιπόν που βρέθηκαν τώρα κάποιοι υπό μορφήν οργάνωσης να τα βάλουν μαζί της. Η εξέλιξη θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Agrilia, xostous ta, giati oloi anikanoi einai se auto to kratos. pes ta exo apo ta dontia giati toses imeres mas ta exoun priksei me tis vlakkeies pou akoume.

Ανώνυμος είπε...

AGRILIA KI ESU OMOS TOUS DIKAZEIS OSOUS PIASTIKAN MESA APO TO BLOG SOU. LES GIA TIS DILOSEIS TOU UPOURGOU, ALLA ESU IDI ENOXOUS TOUS EKRINES. GIATI NA MIN LEEI ALITHEIA O PILOTOS? ESU AN EIXES ENA OPLO STO KROTAFO, TI THA EKANES?
KATA T'ALLA ORAIO TO ARTHRO SOU.

Ανώνυμος είπε...

oloi asxolithikan me tis fylakes kai toys drapetes. giati den grafete ena reportaz gia tis synthikes poy epikratoyn stis filakes?ekei na deite xali. katapatontai vanaysa ta anthropina dikaiomata

Ανώνυμος είπε...

Τρομοκράτες βγαίνουν απο τις φυλακές, άνθρωποι σκοτώνονται με συμβόλαια θανάτου, νέοι δένονται και σκοτώνονται, ενώ οι γονείς τους τους βρίσκουν στον κάθαλο με τα σκουπίδια, δίπλα μας γείτονές μας δολοφονούν ο ένας τον άλλον, ανήλικα βιάζονται από μεγαλύτερους και μέσα σε όλα αυτά ένας άνθρωπος να προσπαθεί να μας ανοίξει τα μάτια. Αγριλιά, εύχομαι να τα καταφέρεις, σε αυτόν τον άσχημο κόσμο που ζούμε...
Μια μητέρα δύο αγοριών...

Ανώνυμος είπε...

tetoia sapila yparxei sti xora mas, poy ftasame sto simeio na ypostirizoyme toys drapetes kai na deixnoyme anoxi se aytoys poy apeiloyn toys skatodimosigrafoys.kai eimaste akma stin arxi, gamoto...

Ανώνυμος είπε...

Η τρομοκρατία ανέκαθεν ήτο η έμμεση απειλή της εξουσίας. Άμεση δεν υπήρξε ποτέ, καθώς στο τέλος αυτές οι δύο δυνάμεις ενώνονταν για το συμφέρον των. Η πρώτη αποκτούσε δύναμη και η άλλη στο αίσθημα του φόβου εγίνοντο χειρότερος τρομοκράτης.
Η χώρα μας πάντοτε κυβερνούταν από τρομοκράτες. Η τρομοκρατία της διαφθοράς, των δελτίων ειδήσεων, των πολιτευτών μας, των δημοσιγράφων, των εκδοτών, των πανεπιστημιακών, των δημόσιων υπαλλήλων, της εκκλησίας.
Όσοι διαβάζουν το άρθρο σου, αγαπητέ, θα νοιώθουν θυμό, μίσος, φόβο ίσως.
Εσύ όμως συνέχισε

Ανώνυμος είπε...

Xesmenten oi dimosiografoi! O fasistas Pretenteris fonaze apo ta parathira ton deltion "piaste tous! piaste autous pou mas apeiloun!".
Opa re megale! Esu pos dikazeis kathe mera apo ta parathira?
Agrilia, eisai dimosiografos i oxi? An oxi, grapse kai gia autin tin kolofara. min tous xarizesai.

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΑΓΡΙΛΙΑ, ΠΕΣ ΜΟΥ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ?
ΣΕ ΔΙΑΒΑΖΩ ΑΝΕΛΕΙΠΩΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΕΚΠΛΗΣΣΕΙΣ

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Αγριλιά, σας θαυμάζω για τις γνώσεις σας και για τα γραπτά σας.
Καλή Σαρακοστή.
Ελένη