Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

Σαν Σήμερα


Πέρασε ένας χρόνος από την ανανέωση της λαϊκής εντολής στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Καραμανλή για 2η τετραετία. Αυτό που έπεισε το λαό περισσότερο ήταν η υπόσχεση για άπλετο φως σε όλα τα μήκη και πλάτη της διαφθοράς, για τη συνέχιση της σεμνής και ταπεινής διαγωγής των στελεχών της κυβέρνησης και οι δεσμεύσεις για τη στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Τώρα πόσα και ποια απ’ αυτά έγιναν σ’ αυτό το διάστημα και πόσα θα γίνουν στο χρόνο που απομένει μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Το σημαντικότερο ρόλο σε αυτή τη νίκη έπαιξε βέβαια η ανύπαρκτη αντιπολίτευση, η οποία φάνηκε να μην μπορεί να πείσει σε τίποτα το εκλογικό σώμα. Το ΠΑΣΟΚ με την οκνηρή παρουσία και τα κόμματα της αριστεράς με την καραμέλα που αναμασούν εδώ και δεκαετίες, δεν μπόρεσαν να διεκδικήσουν μέρος της πίτας, με αποτέλεσμα να παραμείνουμε στα ίδια.

Στο χρόνο αυτό που πέρασε διαπιστώσαμε μια πληθώρα σοβαρών παραπτωμάτων από στελέχη της κυβέρνησης και όχι μόνο, σε σημείο που να προκαλούν ακόμη και σ’ αυτούς τους ίδιους αγανάκτηση. Τα βασικότερα έχουν να κάνουν με τον προκλητικό πλουτισμό υπουργών και αφανών στελεχών, με εμπλοκή κυβερνητικών παραγόντων σε σκάνδαλα και τη διατήρηση πελατειακής σχέσης μεταξύ επιχειρηματιών και κυβέρνησης. Παλαιότερα, έπεφτε και κάνα κεφάλι, έτσι για το θεαθήναι, τώρα όμως έχουν βγάλει την καπιστράνα! Όλοι, μα όλοι ανεξαιρέτως, όταν τους δοθεί η ευκαιρία τ’ αρπάζουν. Αυτός είναι και ο απώτερος σκοπός των εμπλεκομένων με την πολιτική, να εκλεγούν για να έχουν πρόσβαση στον κορβανά και να αυξήσουν την περιουσία τους.

Από τα «κουφά» πόθεν έσχες ορισμένων φαίνεται ότι προσπαθούν να μας δουλέψουν ψιλό γαζί, μιας και όπως προκύπτει τα πιο πολλά εισοδήματα οι πολιτικοί τα χρησιμοποιούν για να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης και αιτιολόγηση αγορών ακινήτων. Προσωπικά έξοδα δεν έχουν αυτοί οι άνθρωποι; Δεν τρώνε, δεν διασκεδάζουν, δεν ντύνονται, δεν πάνε διακοπές, οικογενειακά έξοδα δεν έχουν; Εκτός αν όλα αυτά είναι ευγενική προσφορά των χορηγών τους. Κάτι τέτοια βλέπω και μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι. Πολλά λοιπόν ακούστηκαν, πολλά ειπώθηκαν και αναλύθηκαν σε ενημερωτικές εκπομπές στα ΜΜΕ, σχετικά με το θέμα, εγώ απλά σημείωσα τα ποιο σπουδαία, τα οποία κατά τη γνώμη μου έχριζαν άμεσης λήψης μέτρων.

Θόδωρος Ρουσόπουλος
Κανονικά δεν θα έπρεπε η σύζυγος του υπουργού τύπου να εργάζεται ως παρουσιάστρια ειδήσεων σε ιδιωτικό κανάλι, γιατί όσο και θέλει να είναι αντικειμενική, η θέση της και μόνο προκαλεί εντυπώσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις την παρατηρήσαμε να επαινεί το έργο της κυβέρνησης και σε κάποιες άλλες να αφήνει να διαρρεύσουν ειδήσεις. Αίσθηση επίσης προκαλεί το γεγονός της δυνατότητας του ζεύγους Ρουσόπουλου να χτίζει κάθε χρόνο από ένα σχεδόν σπίτι. Και δεν μιλάμε για δυάρι, ή τριάρι, μιλάμε για οικοδομές άνω των 200 τ.μ. πλήρως εξοπλισμένες με πισίνες, προσωπικό συντήρησης κ.λπ. Δυστυχώς αδυνατώ, όσο και να θέλω να πιστέψω πως αυτά έγιναν από τα εισοδήματά τους, ή από τα δάνεια που συνήψαν. Πολλοί βέβαια συνδέουν τον κύριο Ρουσόπουλο με τον Εφραιμ της μονής Βατοπαιδίου και αφήνουν αιχμές για παράνομες δοσοληψίες. Σε πολλές περιπτώσεις τα δάνεια είναι ο καλύτερος τρόπος για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος με μόνο τίμημα το επιτόκιο της τράπεζας, που φυσικά προσαρμόζεται ανάλογα με τον πελάτη. Διαφορετική θα είναι η συμφωνία ας πούμε στην περίπτωση υπουργού κυβέρνησης, από ότι ενός κοινού μισθωτού.

Βασίλης Μαγγίνας

Ο υπουργός που έγινε αιτία πολλών συζητήσεων και ατελείωτων σχολιασμών στα κανάλια με τους ανασφάλιστους εργαζόμενους και το αναψυκτήριο – έπαυλη, με το μαντρότοιχο και τα συρματοπλέγματα τύπου στρατιωτικής περίφραξης. Μέχρι και ανέκδοτα βγήκαν προς τιμήν του. Αυτός ο φιλάνθρωπος πολιτικός, που φιλοξενούσε ζεύγος ινδών στο αναψυκτήριό του στο Κορωπί, οι οποίοι δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν στέγη γι’ αυτούς και τα τρία τους παιδιά, ένα εκ των οποίων παρουσίαζε πρόβλημα υγείας και που δούλευαν έτσι από ευγνωμοσύνη στον οικοδεσπότη τους χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, μας παρουσιάστηκε ως μέγας ευεργέτης και υποστηρικτής των μεταναστών και αδυνάτων. Αν πιάσει κάποιον η επιθεώρηση εργασίας να έχει ανασφάλιστους εργαζόμενους θα τον σκίσει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τι έκανε; Απολύτως τίποτα. Το παράξενο όμως στην υπόθεση είναι πως οι όποιες εξηγήσεις έδινε ο υπουργός, τύγχαναν της άμεσης κάλυψης από την Κυβέρνηση. Τον θεωρούσαν εκ των πραγμάτων αξιόπιστο πρόσωπο, κι έτσι δεν δίστασαν να πιστέψουν πως ακόμη και ο γάιδαρος πετάει!

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο άνθρωπος που εξόπλισε τα γραφεία του με χρήματα και προϊόντα που του χάρισε η Siemens! Μα αν ήθελε να είναι σωστός, θα έπρεπε μόνο και μόνο στο άκουσμα της λέξης δωρεά να αρνηθεί, γιατί ως έξυπνος πολιτικός θα έπρεπε να καταλάβει πως αυτή η δωρεά αποσκοπεί ή στη μελλοντική χρήση του σε κάποια εξυπηρέτηση της εταιρείας, ή στη σιωπή του σε περίπτωση που ξεσκεπαστούν σκάνδαλα και παρατυπίες της.

Μιχάλης Λιάπης

Ο άνθρωπος που ταξίδεψε ιδία δαπάνη με το γιο του στη Γερμανία να δει ποδοσφαιρικό αγώνα και όχι με χρήματα της Siemens. Αν αυτό ακούγεται κουφό, το επόμενο για το κτίσμα στη Μύκονο πώς να χαρακτηρισθεί; Δεν του έφτανε το ένα που διέθετε, ήθελε και δεύτερο οικόπεδο στο Μπλιντρί ή αλλιώς super paradise, εκτάσεως πάνω από πέντε στρέμματα, τα οποία κόστισαν κάτι λιγότερο από 190.000 ευρώ. Για όσους γνωρίζουν η τιμή αυτή αποτελεί μοναδική επενδυτική ευκαιρία. Σίγουρα και η έπαυλις των 300 περίπου τετραγωνικών μέτρων που έκτισε για τις ανάγκες των διακοπών του θα έγινε με παρόμοια κοστολόγια. Το δεύτερο οικόπεδο τι θα το κάνει άραγε;

Σάββας Τσιτουρίδης

Ο Σερραίος πολιτικός για άλλη μια φορά έδειξε τη δυναμική που έχει αναπτύξει στα πεδία της διαπλοκής. Ξεκίνησε με τη μεταγραφή του γιου του από την Κρήτη στην Αθήνα, που πέρασε κάπως στο ντούκου, αν και παραιτήθηκε. Εν συνεχεία ήρθε η εμπλοκή του στο σκάνδαλο της ΜΕΒΓΑΛ, κάτι που ακούστηκε και συζητήθηκε αρκετά, μαζί με τους γαλάζιους κουμπάρους - μπουμπούκια, Αναγνωστόπουλο, Αδαμόπουλο και Κωνσταντινίδη. Αν και δεν είναι πλέον στην κυβέρνηση, ωστόσο φαίνεται να εμπλέκεται και στο σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου με ιδιόχειρο σημείωμα για ευνοϊκή αντιμετώπιση του αιτήματός της για την ανταλλαγή των επίμαχων εκτάσεων, κάτι που ο ίδιος φυσικά το αρνείται.

Ζαχοπουλιάδα

Ξεχειμωνιάσαμε σχεδόν με αυτήν την υπόθεση, αφού μονοπώλησε επί τρεις περίπου μήνες τους τίτλους των δελτίων ειδήσεων, τις διάφορες τηλεοπτικές συζητήσεις και τις εφημερίδες. Μου θυμίζει κάτι από την ταινία «all the president’s men». Οι υπερεξουσίες που δόθηκαν στον εν λόγω γραμματέα του υπουργείου πολιτισμού, η δράση του εκεί μέσα ως ο «αρχηγός», σε σημείο που να μην υπολογίζει κανέναν και η δυνατότητά του να μοιράζει αθρόα τα κονδύλια του υπουργείου σε ημέτερους συλλόγους, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, τόσο εκ μέρους του υφυπουργού κου Τατούλη, όσο και σε όλους όσους είχαν άμεση επαφή μαζί του. Το χειρότερο είναι πως ότι έπραττε το έκανε πάντα με την κάλυψη της κυβέρνησης, κι έτσι δεν υπολόγιζε κανέναν! Ήταν ο δερβέναγας του υπουργείου! Είχε όμως και αδυναμίες, τις οποίες πολύ σωστά εκμεταλλεύτηκαν κάποιοι για να τον φάνε. Του άρεσε ο ποδόγυρος. Έτσι του σέρβιραν την 35χρονη κα Τσέκου και σήμανε άδοξα το τέλος της θητείας του. Τώρα κανείς δεν γνωρίζει τίποτα, όλοι την έβγαλαν στον αφρό κι εμείς το ‘χουμε ξεχάσει το θέμα.

Υποκλοπές - vodafone

Δεν θα αναλύσω το θέμα της κινητής τηλεφωνίας και του ρόλου που παίζει στην «παγκόσμια ειρήνη» μέσω της δυνατότητας παρακολουθήσεων που παρέχει, θα μείνω μόνο στο γεγονός ότι παρακολουθούσαν ακόμη και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Αν αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να κάτσει η εν λόγω εταιρεία στο σκαμνί, σκεφτείτε τι υπόβαθρο και πλάτες έχει! Μας είπαν να κάνουμε την παλαβή και αυτό πράξαμε. Ένοχοι πάντως δεν προέκυψαν από την ανάκριση, αφού ο ανακριτής κος Πετρόπουλος που χρεώθηκε την υπόθεση δεν απέδωσε ευθύνες, πράγμα που σημαίνει είτε πως η διαδικασία ήταν υπαγορευμένη είτε πως τα τηλέφωνα παρακολουθούντο από μόνα τους! Ο καθένας μας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

Γερμανός – Cosmote

Αυτή είναι παλιά υπόθεση, από το 2006, απλά είναι στην επικαιρότητα, αφού μέσα στο 2008 συζητήθηκε η ποινική πλευρά του θέματος της χειραγώγησης μετοχών της Γερμανός πριν την εξαγορά της από την Cosmote. Υπενθυμίζω πως και δω έπαιξε σημαντικό ρόλο ο κουμπάρος Βουρλούμης ως πρόεδρος της ΟΤΕ, αλλά και ο κος Πιλάβιος πρόεδρος της επιτροπής κεφαλαιαγοράς, (φιλαράκι του υπουργού οικονομίας), ο οποίος παρακώλυε την έκβαση της υπόθεσης. Εντύπωση δε προκαλεί η στάση του ΚΚΕ, αφού δεν αντέδρασε όπως συνήθως αντιδράει όταν πρόκειται για τέτοιου είδους σκάνδαλα, αλλά τήρησε μια χαλαρή στάση, λόγω του συντρόφου Πάνου Γερμανού, ο οποίος τόσα έχει προσφέρει στο κόμμα. Αλλά για το ΚΚΕ και τη διαγωγή του, όσον αφορά τα οικονομικά του επιφυλάσσομαι να αναφερθώ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Για την ιστορία θα πω ότι τον Ιούλιο ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά των κυρίων Βουρλούμη και Γερμανού, καθώς και προσώπων των δύο εταιρειών που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην υπόθεση, όπως επίσης και της τράπεζας που κινούσε τα νήματα.

Σκάνδαλο Siemens

Η εν λόγω εταιρεία είναι στενά συνυφασμένη με τη σύγχρονη ιστορία του Ελληνικού κράτους, αφούι μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο καθιερώθηκε ως η κύρια προμηθεύτρια εταιρεία ηλεκτρολογικού και ηλεκτρονικού υλικού απαραίτητου για τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Η ανάμειξή της λοιπόν με πολιτικά πρόσωπα ήταν αναπόφευκτη και αναμενόμενη. Μόνο που στην αρχή η όρεξη των προσώπων αυτών ήταν μειωμένη. Επειδή ως γνωστόν τρώγοντας έρχεται η όρεξη τα τελευταία 15 χρόνια είχε καθιερωθεί ένα αδυσώπητο αλισβερίσι μεταξύ πολιτικών προσώπων και εταιρείας, εις βάρος φυσικά του προϋπολογισμού κάθε έργου και κατ’ επέκτασιν της οικονομίας του κράτους. Έτσι φτάσαμε στο σημείο να γίνονται πρώτα οι συμφωνίες για τη μοιρασιά κι έπειτα οι συμβάσεις για το έργο! Κάποιοι στη Γερμανία ξεσκέπασαν την υπόθεση και μετά από επανειλημμένες συστάσεις των γερμανικών αρχών, έγιναν και οι αποκαλύψεις στην Ελλάδα. Τώρα, αν θα έχουμε εξελίξεις, ή αν θαφτεί κι αυτό το θέμα, θα το δούμε στην πορεία.

Βουλγαράκης – μονή βατοπεδίου

Με τη χάρη του Θεού και τη δύναμη του Ευρώ, ο κορυφαίος πολιτικός της κυβέρνησης φαίνεται πως έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην υπόθεση ανταλλαγής γαιών μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της εν λόγω μονής. Ανταλλαγές με το αζημίωτο προφανώς, αφού η σύζυγός του έκανε τα συμβόλαια και ως εκ τούτου απεκόμισε οφέλη από τα δικαιώματα, αλλά και από τη διαμεσολάβηση του ιδίου σε θέματα αποφασιστικής σημασίας για την υπόθεση. Δεν ήταν βέβαια μόνος του, υπήρχε ολόκληρη οργάνωση πίσω του με συμμέτοχους άλλους πολιτικούς, εργολάβους, παράγοντες της τοπικής κοινωνίας, εκτιμητές, μεσίτες, μέχρι και στον τομέα των γνωμοδοτήσεων για την ανταλλαγή έφτανε η χάρη τους. Η υπόθεση όμως του στοίχησε την απόλυσή του από την κυβέρνηση, παρά τις στενές σχέσεις του με τον Πρωθυπουργό και παρά την μακρά πολιτική του καριέρα. Προφανώς δεν περίμενε να αποχωρήσει με τέτοιο τρόπο, ρεζιλεμένος στην κοινή γνώμη, και δεν ήταν ο μόνος, μιας και ο κος Αντώναρος μέχρι το τέλος διέδιδε πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Το κορυφαίο ρόλο στην υπόθεση βέβαια έπαιξε ο κύπριος ηγούμενος Εφραίμ, ο οποίος ξαφνικά συνειδητοποίησε ότι πέραν της μοναχικής ζωή, δεν τον χαλάνε και μερικά εκατομμύρια ευρώ, (41 έχουν ήδη δεσμευτεί, σκεφτείτε πόσα υπάρχουν ακόμη). Κι ύστερα έχουν το θράσος να ζητούν τον οβολό μας για την αποπεράτωση των ναών και υπέρ των πτωχών. Σιγά μην τα δώσουμε σ’ αυτούς να τα μοιράσουν! Καλύτερα να τα δώσουμε απ’ ευθείας σε όσους νομίζουμε πως έχουν ανάγκη. Υπάρχουν σαφώς και οι ιεράρχες που είναι αφοσιωμένοι στο έργο του Θεού και δεν είναι λίγοι, αλλά από κάτι τέτοιες «μαϊμούδες» σαν τον Εφραίμ χαλάει η όλη εικόνα. Κάποτε έγραφα για τις «Μοναστηριακές δοσοληψίες» σχετικά με τις διεκδικήσεις των μονών του Αγίου όρους. Να που τώρα εκδηλώνονται όλο και περισσότερες και προβάλουν διεκδικήσεις σε περιοχές φιλέτα. Αυτό είναι το έργο στο οποίο είναι ταγμένοι;

Υστερόγραφο

Ξέρω, πάλι θα μου πείτε ότι γράφω μόνο τα αρνητικά. Προσωπικά αν δω τα οικονομικά και κοινωνικά μέτρα της κυβέρνησης και τη δυνατότητα που είχα πριν ένα χρόνο με τα εισοδήματά μου να ζω και τα συγκρίνω μ’ αυτά που βιώνω φέτος, δεν βρίσκω να άλλαξε κάτι προς το θετικό. Γιατί όπως και να το κάνουμε τα οικονομικά και κοινωνικά μέτρα έχουν άμεσο αντίκτυπο στο λαό και από αυτά κρίνει. Τα υπόλοιπα τ’ ακούει βερεσέ. Αν θέλει πάντως κάποιος να ακούει θετικά σχόλια ας γυρίσει στα κρατικά κανάλια. Εκεί όλα παρουσιάζονται ρόδινα.

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό το άρθρο σας. Συγχαρητήρια. Ξεμπροστιάστε τους, τους αλήτες! Είναι όλοι τους απατεώνες!
Επιτελους που τολμάει κάποιος να τα γράψει.

Ανώνυμος είπε...

Στα σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ πότε θα αναφερθείτε; Μόνο η ΝΔ δεν τα έκανε σκατά. Απλά δεν ξέρουν να κρύβονται. Σε 20 χρόνια ίσως μάθουν κι αυτοί, όπως έμαθαν και στο ΠΑΣΟΚ.
Πολύ ωραίο το ρεπορτάζ σας.

Ανώνυμος είπε...

Agrilia, me ksafniazeis! Polla themata se syntomo xroniko diastima. Mi mas xalaseis omos kai stamatiseis apotoma.

Ανώνυμος είπε...

Ο γνωστός- άγνωστος κύριος Αγριλιά, που βεβαίως έβγαλε το πρόσωπό του (όσο αυτό φαινόταν) από το μπλόγκ του, ο οποίος ακόμα μια φορά τα βάζει με το "σύστημα" της ΝΔ, ώστε να υποστηρίξει το αλάνθαστο ΠΑΣΟΚ, καθώς πουθενά δεν γράφει για αυτό. Ή μήπως το ΛΑΟΣ (πάντως το ΚΚΕ αποκλείεται, γιατί απειλεί με αποκαλύψεις!);
Και φυσικά τα συγχαρητήρια βροχή από τους θαυμαστές του. Εύγε κύριε Αγριλιά, για την αντικειμενικότητά σας!
Χωμενίδης Νικόλαος
ένας μη θαυμαστής σας

Ανώνυμος είπε...

Anameno tis apokalipseis sas gia to "kleisto" komma toy KKE. Fysika peritto na po pos osa grafete einai pera gia pera endiaferousa kai tekmiriomena.
Ntina Mosxovitoy
Athina- Peristeri

Ανώνυμος είπε...

Δεν χρειάζεται να αναφέρω ποιος είμαι, ωστόσο με αναφέρετε κι εμένα στο κείμενό σας.
Κύριε, μήπως σε όσα λέτε δεν έχετε σκεφτεί καιτο ενδεχόμενο πολιτικής σκευωρίας; Μήπως δεν έχετε αναρωτηθεί γιατί τα δελτιάειδήσεων στοχοποιούν συγκεκριμένους πολιτικούς;
Δεν μπορώ να γνωρίζω τον δικό σας ρόλο, ωστόσο μην μένετε μόνο στις "ειδήσεις" εντυπωσιασμού. Ψάξτε και την αιτία.

Ο αναμάρτηρος πρώτος τω λήθω βαλλέτω.

Με εκτίμηση
ένας που μόλις λιθοβολήσατε

Ανώνυμος είπε...

To isterografo sou teleio file! Kleise ta stomata ton epikriton sou.

Slogan gia to deltio eidiseon tis ERT:
"Deltio eidiseon tis ERT- Me... thetiki diathesi apenanti sta gegonota!"

xaxaxaxa!

Miltos- Pyrgos

Ανώνυμος είπε...

thetiki apopsh apenanti sta gegonota boulgarakh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

thetiki!!!!!!!!!!!

pou se lithobolise i agrilia kai stenoxorithikes!!!!!!!!!!!!!!!
xaxaxa


zakynthos
island
tzoumpria larilaro...

Ανώνυμος είπε...

Agrilia, vlepo molis vazeis ena thema oloi peftoun na doun ti egrapses.
Kai otan i efimerida "ta nea" pairnoun themata sou, opos ena palio pou egrapses gia ti moni ksenofontos, einai kalo na leei tin pigi tis i esto na allazei kai kanenan "kai" oste na fainetai pos to egrapse dimosiografos.
Mpravo re maga.

Ανώνυμος είπε...

Giati, mono ta nea piran eidisis apo tin agrilia? gia des kai tin eleytherotupia. Alla re agrilia, esu telika gia poion douleueis? Se exoun rotisei tosoi kai esu den apantas pote.

Ανώνυμος είπε...

Re paidia, einai kako kapoios na apotyponei tis apopseis tou gia logariasmo tou? giati prepei na douleuei gia kapoion?
Poli kali i douleia sou agrilia.

Ανώνυμος είπε...

Therma sygxaritiria.
Nikos Kalathos
Syros

Ανώνυμος είπε...

Molis simera anakalipsa to blog sas. Apo to mesimeri diavazo ta arthra sas. Katexete isos tin pio eksipni pena pou exo sunantisei pote.
Pragmatika, ta osa grafete einai dosmena stouw anagnostes sas me mia glossa poy tha zileuan kai oi kaliteroi filologoi.
Kurie, mporei na min sas gnorizo, ostoso pleon pou sas diasvasa einai san na sas exo apenanti mou, san na sas ksero.
Sunexiste tin antikeimeniki enimerosi pros tous anagnostes sas.
Me ektimisi,
Vasileios Dermelousis