Άνοιξε τις πύλες της η παλαιότερη εκθεσιακή διοργάνωση στη χώρα μας, η 73η ΔΕΘ, η οποία πρωτοξεκίνησε το 1926 από τον οραματιστή Νικόλαο Γερμανό, που συνέλαβε και υλοποίησε την ιδέα. Δεν προτίμησε την Αθήνα, που θα ήταν και το πιο λογικό, αλλά τη συμπρωτεύουσα, ώστε να αναβαθμιστεί κάπως ο ρόλος της και να αναπτερωθεί το ηθικό των κατοίκων της περιοχής που ταλαιπωρήθηκαν από τους πολέμους της περιόδου 1912 -1922. Στην ουσία λοιπόν πρόκειται για ένα θεσμό που μεγάλωσε ταυτόχρονα με τη σύγχρονη πόλη, εξελίχθηκε και αντικατοπτρίζει τον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό κόσμο της. Από το 1962 καθιερώθηκε και το φεστιβάλ ελληνικού τραγουδιού και μια δεκαετία περίπου αργότερα οι διεθνείς μουσικές μέρες, μια αντιπροσωπευτική απεικόνιση μουσικών ακουσμάτων από τα γειτονικά βαλκανικά κράτη.
Η σύγχρονη ΔΕΘ
Στα χρόνια που μεσολάβησαν η ΔΕΘ καθιερώθηκε σα γεγονός, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνει όλο και περισσότερους εκθέτες και κυρίως επισκέπτες! Επισκέπτες, οι οποίοι είτε από ενδιαφέρον για τα εκθέματα, είτε από απλή περιέργεια επιθυμούσαν να λάβουν μέρος σε αυτή τη διοργάνωση. Έτσι καθιερώθηκαν φαντασμαγορικές συναυλίες και events, τα οποία ακόμη και σήμερα συγκεντρώνουν τον κύριο όγκο των επισκεπτών, αφού πλέον ο αρχικός σκοπός της έκθεσης έχει αλλάξει κατά πολύ. Σε πολύ λίγα περίπτερα θα δούμε εταιρείες να εκθέτουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, αφού για το σκοπό αυτό υπάρχουν οι ετήσιες κλαδικές εκθέσεις. Έτσι στα περίπτερα της σύγχρονης ΔΕΘ θα δούμε κυρίως κρατικούς οργανισμούς και φορείς, όπως ΟΤΕ ΔΕΗ ΥΠ.ΑΝ. ΥΠ.Ε.Π.Θ. Υ.ΠΕ.ΔΩ.Δ.Ε. ΟΑΕΔ κ.ά. στόχος των οποίων είναι η βελτιστοποίηση της εικόνας της εκάστοτε κυβέρνησης. Κατά πρωτοτυπία φέτος δεν θα δούμε την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Chrysler, αφού δεν συμμετέχει, (κατόπιν φυσικά οδηγίας της κυβέρνησής της), εξ αιτίας αλλαγής της στάσης της δικής μας κυβέρνησης στο σκοπιανό, (θυμάστε το βέτο Καραμανλή και τα γεγονότα που ακολούθησαν, όπως οι έλεγχοι ντόπινγκ και ο αποκλεισμός της εθνικής μας ομάδας άρσης βαρών, το παγκόσμιο ρεζίλεμα δια στόματος Ρογκ με την απονομή χρυσού μεταλλίου ντόπας στη χώρα μας και τα διάφορα πολιτικά σκάνδαλα που βγαίνουν κατά συρροή τελευταία στη φόρα από τους «αδέκαστους» δημοσιογράφους). Όλα αυτά και πολλά ακόμη επειδή απλά δεν τους κάναμε το κέφι.
Η φιέστα
Όπου γάμος και χαρά οι πολιτικοί μας πρώτοι, οι οποίοι εκμεταλλεύονται αυτό το μπούγιο και για λίγες μέρες μετακινούνται βόρεια, οι μεν κυβερνώντες το πρώτο σαββατοκύριακο, για να κάνουν εξαγγελίες νέων μέτρων, εγκαίνια έργων και εγκαταστάσεων και να στηρίξουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης η δε αντιπολίτευση το δεύτερο, για να καυτηριάσει, ως είθισται, το έργο της κυβέρνησης. Το ΚΚΕ και τα μικρότερα κόμματα είναι σε άλλη φάση, καυτηριάζουν και λοιδωρούν κατ’ εξακολούθησιν το κυβερνητικό και το αντιπολιτευτικό έργο, οπότε δεν περιμένουμε από τη μεριά τους κάτι καινούργιο.
Μήπως όμως περιμένουμε τίποτα νέο και απ’ τη μεριά της κυβέρνησης; Τα φαινόμενα λένε πως δεν υπάρχει περίπτωση να ακούσουμε κάτι θετικό για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, τα οποία τον τελευταίο καιρό έχουν συρρικνωθεί αρκετά. Το αντίθετο μάλιστα! Όσο εμείς χαλαρώναμε τον Αύγουστο, (όσο μπορούσε να χαλαρώσει ο καθένας μας), το οικονομικό επιτελείο ετοίμαζε γενική έφοδο στις τσέπες μας με στόχο να μαζέψει περί τα 55 δις Ευρώ που υπολείπονται του προϋπολογισμού. Θα δούμε πάντως το παράδοξο, να χειροκροτούνται αυτά τα μέτρα από τα κομματόσκυλα που θα παραβρεθούν στο Βελλίδειο για να τα ακούσουν, τη στιγμή που ο απλός πολίτης θα διαδηλώνει την αντίθεσή του απ’ έξω. Αυτοί όμως είναι οι λίγοι, που τα μέτρα δεν τους αγγίζουν γιατί ανήκουν στους προνομιούχους. Δεν πρόκειται να δούμε απλούς πολίτες εκεί μέσα, αλλά μόνο παράγοντες του πολιτικού και επιχειρηματικού βίου της Β. Ελλάδος, πολλοί από τους οποίους ζουν όλο το χρόνο για αυτή τη στιγμή, να δουν από κοντά τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και να γευτούν τα εδέσματα στους κήπους του τρίτου σώματος στρατού. Εκεί να δεις πώς δουλεύουν τα πιρούνια. Όλοι ξεχνούν την αριστοκρατική τους ιδιότητα και τιμούν την καταγωγή τους και καλά κάνουν φυσικά! Έτυχε να παραβρεθώ κι εγώ μια φορά σ’ αυτή τη διαδικασία, δεν έφαγα, γιατί όταν έφτασα τελείωναν, ήταν όμως πολύ πρωτότυπο να βλέπεις τους κυρίους με τα κοστούμια και τις κυρίες με τις εσάρπες και τα περιδέραια να συνωστίζονται με νεύρο για ένα μεζέ.
(ΔΕΘ)α πάρετε τίποτα
Αυτό κυρίως θα πει ο Πρωθυπουργός στην κεντρική του ομιλία και θα υπεραμυνθεί των «πρωτοβουλιών» του υπουργού οικονομίας για το συμμάζεμα των ταμείων του κράτους. Το επιτελείο του βέβαια έχει βαλθεί να βρει όλα εκείνα τα θετικά στοιχεία που βελτιώνουν την εικόνα του κυβερνητικού έργου και ο Πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να είναι στο μέγιστο δυνατόν αρεστός. Το επιτελείο του φυσικά πρότεινε και τη μείωση της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη κατά μία μέρα, γιατί έτσι κι αλλιώς δεν έχει και τίποτε περισσότερο να δείξει. Ίσα – ίσα θα κάνουμε και οικονομία στα έξοδα, γιατί όπως και να το κάνουμε τέτοιες μετακινήσεις κοστίζουν και δε μιλάω μόνο για τα έξοδα διαμονής, αλλά και γι’ αυτά της διασκέδασης που είναι πολύ περισσότερα και χρεώνονται στα επί μέρους υπουργεία, (βλέπε ειδικούς λογαριασμούς).
Δικαιολογημένα λοιπόν ο λαός θα κατέβει στους δρόμους να διαδηλώσει την αντίθεσή του σε όσα έγιναν και σε όσα θα επακολουθήσουν. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν πάρει έκτακτα μέτρα και θα διακόψουν την κυκλοφορία οχημάτων στο κέντρο της πόλης. Αστυνομία και ειδικές δυνάμεις, (μερικές χιλιάδες τον αριθμό) θα προσπαθήσουν να προστατέψουν την ευρύτερη περιοχή γύρω από την έκθεση, ώστε να μην πλησιάσουν διαμαρτυρόμενοι και μεταδοθεί έτσι μια εικόνα δυσαρέσκειας προς τα έξω. Δεν ξέρω αν ύστερα από όλα αυτά η Κυβέρνηση εξακολουθεί να θεωρεί πως είναι λαοπρόβλητη, το σίγουρο πάντως είναι πως ούτε και οι ίδιοι κατά βάθος το πιστεύουν, αλλιώς δεν θα έπαιρναν τέτοια μέτρα για την ασφάλειά τους! Εμείς από την άλλη θα περιμένουμε να γίνουν φασαρίες, γιατί δεν πρόκειται να εκλείψουν και οι γνωστοί άγνωστοι ταραξίες από μια τέτοια εκδήλωση. Πολύ πιθανόν λοιπόν να δούμε και περιστατικά με πράσινα παπούτσια και ζαρντινιέρες!
Αναρωτιέμαι λοιπόν ποιο το όφελος της παρουσίας των πολιτικών σε ένα τέτοιο γεγονός, αφού μόνο αναστάτωση φέρνει. Γιατί να έρθουν όλοι αυτοί, κυβερνώντες και συνάκλουθοι; Δεν θα ήταν καλύτερα να μείνουν στην Αθήνα και να δώσουν στον υπουργό οικονομίας τα χρήματα που θα χρειαζόντουσαν για την παραμονή και τη φύλαξή τους εδώ; Μήπως να σκεφτούν πιο σοβαρά το θέμα στο μέλλον;
Η στάση του νίκα
Στο μεσαίωνα μέχρι την εποχή του Ιουστινιανού, οι αντιθέσεις και οι διεκδικήσεις εκφραζόντουσαν στον ιππόδρομο. Εκεί δύο κυρίως ομάδες οι πράσινοι κι οι Βένετοι, (γαλάζιοι), μαζευόντουσαν να υποστηρίξουν τις ομάδες με τα αντίστοιχα χρώματα στις αρματοδρομίες και ταυτόχρονα έστελναν μηνύματα προς τον αυτοκράτορα που παρευρίσκετο στις εκδηλώσεις για τη φτώχεια και τη δυστυχία που επικρατούσε στην Κωνσταντινούπολη. Για να δώσει τέλος σ’ αυτές τις φασαρίες, ο Ιουστινιανός, αμέσως μόλις στέφτηκε αυτοκράτορας, εξέδωσε το 527 την περίφημη «αταξίαν» σύμφωνα με την οποία απαγόρευε κάθε λογής φασαρίες στο ιππόδρομο από οποιαδήποτε παράταξη. Αποτέλεσμα τούτου ήταν να συνασπιστούν οι δύο ομάδες, να επαναστατήσουν με τη γνωστή στάση του νίκα, να επικρατήσει χάος στην Πόλη για μια εβδομάδα, με φωτιές βανδαλισμούς κ.λπ. και τέλος να σφαγιαστούν πάνω από 35,000 άνθρωποι στον ιππόδρομο. Η σύγχρονη στάση του νίκα με τους πράσινους και τους γαλάζιους πραγματοποιείται κάθε χρόνο όχι στον ιππόδρομο, αλλά στη διεθνή έκθεση. Βέβαια εδώ δεν υπάρχει αιματοκύλισμα, αλλοίμονο, ούτε μέχρι στιγμής έχουν ενώσει οι δύο παρατάξεις τις δυνάμεις τους. Αν όμως ποτέ γίνει κάτι τέτοιο, τότε θα ζήσουμε πρωτοφανή πολιτικά γεγονότα. Όπως και τότε, έτσι και τώρα η αγανάκτηση οδηγεί σταδιακά σε σύγκλιση απόψεων, αφού η πείνα, η ανέχεια και η δυστυχία είναι άχρωμες και καταργούν τα πρωτόκολλα επικοινωνίας μεταξύ των αντιπάλων.
Δ εν Έ χουν Θ εό
Για ακόμη φορά μια θα διαπιστώσουμε πως οι κυβερνώντες μας δεν ενδιαφέρονται στο παραμικρό για την ευημερία των πολιτών τους. Θα δούμε οικονομικά μέτρα, που όμοιά τους δεν βιώσαμε ποτέ. Σε μια εποχή που το εισόδημά μας είναι έτσι κι αλλιώς συρρικνωμένο, που η ακρίβεια σε καύσιμα και είδη βασικής ανάγκης έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, θα μας πουν πως θα πρέπει μειωθεί το αφορολόγητο όριο στα 10,500 Ευρώ, να επανέλθουν τα τεκμήρια, (τρέμετε όσοι ξεθαρρέψατε και αγοράσατε όχημα μεγάλου κυβισμού), να ακριβύνουν κατά 20% τα τέλη κυκλοφορίας, να καθιερωθεί φόρος ακινήτων, να αυξηθεί ο ειδικός φόρος στα καύσιμα, τα ποτά και τα τσιγάρα, να επιβληθεί «κεφαλικός» φόρος στους επαγγελματίες με το μπλοκάκι κ.ά. για να μπορέσει να εκτελεστεί ο προϋπολογισμός. Μα γιατί συντάχθηκε αφού δεν μπορούσε να εκτελεστεί! Μήπως δεν το ήξεραν; Γιατί αν είχαν άγνοια, τότε δεν θα πρέπει να βρίσκονται στις θέσεις που κατέχουν.
Όλα αυτά έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια και μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Αρκετοί βουλευτές, αλλά και Υπουργοί διαφοροποιούνται ανοιχτά από την κυβερνητική πολιτική, αδιαφορώντας για τις όποιες επιπτώσεις. Στις μάσες όμως είναι όλοι μαζί, ενωμένοι. Στη συγκάλυψη και στην κοροϊδία του λαού συμμετέχουν απρόσκοπτα. Γιατί είναι κοινό μυστικό πως όλοι με κάποιον τρόπο έχουν τις απολαβές τους. Είτε απ’ ευθείας, είτε μέσω εταιρειών, αποκομίζουν οφέλη εις βάρος του προϋπολογισμού. Αυτούς να εντοπίσει ο υπουργός οικονομίας για να κλείσει τις τρύπες του και να πάψει να κυνηγάει εμάς. Οι σεμνοί και ταπεινοί υπουργοί και βουλευτές, αυτοί που πριν εκλεγούν έμεναν σε ένα διαμερισματάκι και τώρα έχουν κότερα, πολυτελή σπίτια και βίλλες στα νησιά, αυτοί είναι που επιβαρύνουν και συντηρούν τη σαπίλα του συστήματος, όχι ο εργαζόμενος, που για να ζήσει μπορεί να κάνει και ένα δεύτερο χαμαλίκι χωρίς να το δηλώσει! Αυτούς ελέγξτε κύριε πρωθυπουργέ πρώτα κι ύστερα κυνηγήστε εμάς! Είπαμε όμως: omerta!
Υστερόγραφο
Πολύ πετυχημένος ο παραλληλισμός του κ. Παπακωνσταντίνου των μέτρων Αλογοσκούφη για τη γενιά των 700 Ευρώ με τη ρήση της Μαρίας Αντουανέτας: «πεινάει ο λαός, δώστε του παντεσπάνι».
Επίσης πολύ πετυχημένος ο χαρακτηρισμός από τον ίδιο του υπουργού οικονομίας ως σύγχρονη Μαρία Αντουανέτα.
9 σχόλια:
Opos panta ta arthra sas uperoxa. Sigxaritiri, alla na grafete po suxna.
Anupomonoume panta na sas diavasoume
Κύριε,
θα ήθελα πολύ να σας γνωρίσω και προσωπικά. Εχετε απίστευτες γνώσεις.
Νικόλαος Ξενόπουλος
Καθηγητής Πανεπιστημίου
6954667822
Pes ta re Agrilia. Mila ki esu epitelous giati emas mas pnigei to adiko kai mono me osa grafeis vriskoume ligi parigoria.
Patra
Siga re agrilia. eipame, alla polu melo re c. telika grafeis mono gia naakous mpravo. se diavazo syxna kai vlepo pos olo katigoreis. oute kati kalo den exei i elladara mas? an einai pigaine se alli xora.
tha perimeno nadiavaso ena thetiko sou arthro.
panta prototupos, panta mprosta. sygxaritiria.
Ο κύριος παραπάνω μάλλον είναι από τους βαλτούς των υπουργείων, που πλέον χρησιμοποιούν μια πιο λαϊκή γλωσσα για να μην γίνουν αντιληφθοί.
Ειδατε τα ρεζιλίκια σας στη ΔΕΘ με τα όσα- δεν- δήλωσε ο Καραμανλής. Στην κοσμάρα του ο τύπος. Επομένως τι θετικό να γράψει η αγριλιά.
Και πάντα να υπογράφετε, κύριοι των υπουργείων
Μιχάλης Παπανικολής
Αθήνα- Πετράλωνα
Η ΔΕΘ πλέον είναι ό,τι πιο άχρηστο έχει η Θεσσαλονίκη.
Έχει καταντήσει το επίσημο βήμα κάθε πρωθυπουργού για να λέει τις βλακείες του.
Εσύ όμως κυρία αγριλιά, πως βρέθηκες εκεί?
I Agrilia paidia einai antras, oxi gynaika. Apla evgale tora ti fotografia toy.
Mpravo KYRIE agrilia
I Agrilia einai meros tis Zakynthou. Den einai epitheto. Den vlepete ti fotografia pou exei valei?
Δημοσίευση σχολίου